Smakosze.pl Produkty Nie gotuj, wyrzuć. Te ziemniaki są toksyczne
Fot. Shutterstock/photopixel

Nie gotuj, wyrzuć. Te ziemniaki są toksyczne

21 stycznia 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Ziemniaki to nieodłączny dodatek wielu obiadów. Zarówno zup jak i drugich dań. Jednak trzeba uważać na to, jakie ziemniaki zamierzamy zjeść. Jeśli przechowujemy je długo w kuchni, to zaczynają kiełkować. Czy można jeść ziemniaki, które puściły pędy? Odpowiadamy

Dlaczego ziemniaki kiełkują?

Długie przechowywanie ziemniaków to umiejętność , którą warto opanować. Przede wszystkim dlatego, że najczęściej kupujemy je w większych ilościach, a później nie wykorzystujemy w całości . Dlatego po jakimś czasie warzywa te zaczynają kiełkować. Istnieje jednak kilka sposobów na to, żeby opóźnić ten proces . Jednym z nich jest wrzucenie do skrzynki z ziemniakami kilku liści mięty lub szałwii, ponieważ mają one właściwości, które hamują kiełkowanie .

Ziemniaki z kiełkami
Fot. Shutterstock/Orest lyzhechka
Włóż do słoja i zalej zalewą. Najlepszy prezent na Dzień Dziadka

Jak przechowywać ziemniaki?

Ziemniaki najlepiej przechowywać oczywiście w piwnicy. Co w sytuacji jeśli jej nie mamy? Alternatywą może być na przykład balkon lub taras . Możemy umieścić ziemniaki w styropianowej skrzynce i wystawić na zewnątrz.  Podstawą jest to, aby nie przechowywać ich w ciepłym miejscu , ponieważ ich trwałość będzie znacznie krótsza. Inną opcją jest też garaż. Ważne jest również to, żeby dostawało się do nich jak najmniej światła .

Czy można jeść ziemniaki, które puściły pędy?

Glikoalkaloidy, takie jak solanina i chakonina , to naturalne substancje występujące w ziemniakach. W małych ilościach są one bezpieczne dla zdrowia, lecz ich nadmiar może wywołać niepożądane efekty w organizmie człowieka.

W trakcie kiełkowania ziemniaków ich zawartość glikoalkaloidów wzrasta, co może prowadzić do wystąpienia niepokojących objawów . Najczęściej pojawiają się one w postaci przyspieszonego pulsu, gorączki, bólów głowy, niskiego ciśnienia krwi oraz dezorientacji. W skrajnych przypadkach, gdy dawka substancji przekracza normę, istnieje ryzyko wystąpienia bardzo poważnych skutków, a nawet śmierci .

Czy można jeść ziemniaki, które puściły pędy? Lepiej nie . Takie ziemniaki bowiem mogą być toksyczne, szczególnie jeśli ich kolor zmienił się na zielony. To oznacza, że są one niebezpieczne dla zdrowia i najlepszym wyjściem jest pozbycie się takich warzyw .

Toksyczne ziemniaki
Fot. Shutterstock/FotoHelin

Sprawdź, na czym najlepiej smażyć łososia ze skórą . Zobacz przepis na mizerię bez śmietany .

Wzięli pod lupę jabłka z Biedronki i Lidla. Wyniki testu nie pozostawiają wątpliwości
Kaszanka pieczona z tym dodatkiem nie ma sobie równych. Zapomniany przepis
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy