Nie gotuj, wyrzuć. Te ziemniaki są toksyczne
Ziemniaki to nieodłączny dodatek wielu obiadów. Zarówno zup jak i drugich dań. Jednak trzeba uważać na to, jakie ziemniaki zamierzamy zjeść. Jeśli przechowujemy je długo w kuchni, to zaczynają kiełkować. Czy można jeść ziemniaki, które puściły pędy? Odpowiadamy
Dlaczego ziemniaki kiełkują?
Długie przechowywanie ziemniaków to umiejętność , którą warto opanować. Przede wszystkim dlatego, że najczęściej kupujemy je w większych ilościach, a później nie wykorzystujemy w całości . Dlatego po jakimś czasie warzywa te zaczynają kiełkować. Istnieje jednak kilka sposobów na to, żeby opóźnić ten proces . Jednym z nich jest wrzucenie do skrzynki z ziemniakami kilku liści mięty lub szałwii, ponieważ mają one właściwości, które hamują kiełkowanie .
Jak przechowywać ziemniaki?
Ziemniaki najlepiej przechowywać oczywiście w piwnicy. Co w sytuacji jeśli jej nie mamy? Alternatywą może być na przykład balkon lub taras . Możemy umieścić ziemniaki w styropianowej skrzynce i wystawić na zewnątrz. Podstawą jest to, aby nie przechowywać ich w ciepłym miejscu , ponieważ ich trwałość będzie znacznie krótsza. Inną opcją jest też garaż. Ważne jest również to, żeby dostawało się do nich jak najmniej światła .
Czy można jeść ziemniaki, które puściły pędy?
Glikoalkaloidy, takie jak solanina i chakonina , to naturalne substancje występujące w ziemniakach. W małych ilościach są one bezpieczne dla zdrowia, lecz ich nadmiar może wywołać niepożądane efekty w organizmie człowieka.
W trakcie kiełkowania ziemniaków ich zawartość glikoalkaloidów wzrasta, co może prowadzić do wystąpienia niepokojących objawów . Najczęściej pojawiają się one w postaci przyspieszonego pulsu, gorączki, bólów głowy, niskiego ciśnienia krwi oraz dezorientacji. W skrajnych przypadkach, gdy dawka substancji przekracza normę, istnieje ryzyko wystąpienia bardzo poważnych skutków, a nawet śmierci .
Czy można jeść ziemniaki, które puściły pędy? Lepiej nie . Takie ziemniaki bowiem mogą być toksyczne, szczególnie jeśli ich kolor zmienił się na zielony. To oznacza, że są one niebezpieczne dla zdrowia i najlepszym wyjściem jest pozbycie się takich warzyw .
Sprawdź, na czym najlepiej smażyć łososia ze skórą . Zobacz przepis na mizerię bez śmietany .