Kaszanka pieczona z tym dodatkiem nie ma sobie równych. Zapomniany przepis
Jeżeli brakuje ci smaku kaszanki z grilla, wypróbuj przepis, o którym nikt nie pamięta. Przysmak bez problemu przygotujesz w piekarniku, a jeden dodatek sprawi, że kaszanka będzie smakowała obłędnie. Poznaj sposób, a takie danie będziesz przygotowywać non stop.
Kaszanka z piekarnika lepsza niż z grilla
Tradycyjna polska kuchnia bogata jest w przysmaki, o których dzisiaj już prawie nikt nie pamięta. Jednym z nich jest kaszanka z nietypowym dodatkiem. To prawdziwy rarytas, który warto przypomnieć, aby każdy mógł przekonać się o tym smaku na własnym podniebieniu.
Przepis, według którego przygotowuje się danie, pozwala przyrządzić je nawet o tej porze roku. Wystarczy rozgrzać piekarnik, umieścić w nim kaszankę i oczekiwać na efekty. Kaszankę zwykle podajemy z cebulką. Niektórzy dodają również jabłko. Mało kto wie jednak, że dawniej mięsny przysmak podawano z gruszką. To dopiero wyborne połączenie!
Służby zatrzymały ponad 24 tony na granicy. To nie mogło wjechać do PolskiKaszanka z nietypowym dodatkiem
Kaszanka smakuje wybornie, tylko wtedy kiedy przyrządza się ją z dodatkami. Zazwyczaj jest to cebula lub kiszona kapusta, ale tym razem zastąpimy te składniki słodkim owocem. Według tradycyjnego przepisu powinna to być gruszka, która złagodzi smak kaszanki. Z takiego połączenia musi wyjść coś naprawdę pysznego.
Składniki:
- 6 kaszanek
- 2 gruszki
- 1 cebula
- sól
Przepis na pieczoną kaszankę z gruszką
Przygotowanie kaszanki z gruszką rozpocznij od umycia gruszek. Następnie pokrój owoc na podłużne kawałki. Cebulę obierz i posiekaj w cienkie piórka.
Folię aluminiową podziel na równe arkusze. Na każdym z nich ułóż po jednej kaszance i po dwa kawałki gruszki. Dodaj także odrobinę cebuli oraz po szczypcie soli. Całość zawiń w folię.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Zawinięte w folię kaszanki ułóż na blaszce, a następnie umieść ją w piekarniku. Danie piecz przez 20 minut i gotowe.