Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Te produkty ogranicz po 50. roku życia. „Obciążają organizm i przyspieszają zmiany starcze”
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 14.01.2025 07:00

Te produkty ogranicz po 50. roku życia. „Obciążają organizm i przyspieszają zmiany starcze”

koszyk na zakupy
Fot. Canva/Kaspras Grinvalds

Dietetyk Bartek Kulczyński wskazał, jakich produktów należy unikać po pięćdziesiątym roku życia. W opinii eksperta niektóre produkty są szkodliwe dla zdrowia i przyspieszają procesy starzenia. Dowiedz się, czego unikać, a przez długi czas będziesz cieszyć się zdrowiem oraz znakomitym wyglądem. 

Dietetyk radzi

Bartek Kulczyński jest ekspertem ds. żywienia. Dietetyk swoimi poradami dzieli się na platformie YouTube. Niedawno na kanale dietetyka pojawił się kolejny film, w którym wyjaśnia, jakie produkty spożywcze są szkodliwe dla wszystkich tych, którzy skończyli 50 rok życia. 

Ma to związek z przemianami metabolicznymi oraz zwolnieniem niektórych procesów zachodzących w organizmie. Jakie produkty należy wyeliminować z diety po pięćdziesiątce?

konserwy.jpg
Fot. Canva
sałatka Waldorf
Jest słynna na całym świecie i banalna w przygotowaniu. Tę pyszną sałatkę mogłabym jeść non stop

Szkodliwe produkty spożywcze po 50

Pierwszą grupą produktów wskazaną przez dietetyka były gotowe sosy, zupy i kostki rosołowe. Zdaniem Kulczyńskiego należy ich unikać ze względu na sporą zawartość soli, która obciąża nerki. W dodatku sól powoduje zwiększone pozbycie się wody z organizmu, a to przyczynia się do odwodnienia. 

Ekspert radzi również unikania konserw mięsnych i rybnych, ponieważ są to produkty głęboko przetworzone. W dodatku dietetyk radzi, aby stawiać na świeże mięso i ryby. To zdecydowanie lepsze źródło wartości odżywczych. 

Kulczyński radzi również, aby do pieczenia nie wykorzystywać margaryny zawierającej olej palmowy. Składa się on głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych, które w szczególności u osób starszych przyczyniają się do chorób serca i chorób naczyniowo-mózgowych. Z tego samego powodu warto unikać również serów topionych.

 

Słodycze pod lupą dietetyka

Bartosz Kulczyński przyjrzał się także słodyczom. Wszyscy mamy do nich słabość, ale osoby, które skończyły 50 lat, powinny unikać: drożdżówek, pączków, tortów, landrynek, krówek oraz cukierków nadziewanych. Dietetyk, jako powód, podał zawarte w tych produktach tłuszcze niskiej jakości oraz sporą ilość cukru. To właśnie ten drugi składnik przyczynia się do przyspieszenia starzenia się ciała. 

Ekspert wskazał również, aby unikać gazowanych, słodkich napoi. Takie produkty pogarszają pracę mózgu. Według badań nadmierne spożycie słodzonych napojów wiąże się ze wzrostem aż o 51 procent ryzyka wystąpienia depresji. 

Osoby po pięćdziesiątce powinny unikać także produktów kawowych, czyli wszelkiego rodzaju kawy rozpuszczalne i tych w wersji instant typu 3 w 1. 

Sprawdź także, jakie mięso kupisz taniej oraz dowiedz się, w czym prać zabrudzone ścierki kuchenne.

słodycze.jpg
Fot. Canva/pixelshot