Wzięli pod lupę jabłka z Biedronki i Lidla. Wyniki testu nie pozostawiają wątpliwości
Kupujemy warzywa i owoce z nadzieję, że są źródłem witamin i zdrowia. Jednak zdarza się, że bywają dla nas zagrożeniem. Wyniki testu owoców i warzyw z Biedronki i Lidla są niepokojące. Te produkty wyrządzają więcej szkody niż pożytku.
Warzywa i owoce w naszej diecie
Mamy świadomość, że owoce i warzywa są istotnym elementem naszej diety. Mają dostarczyć nam witamin i minerałów. Zdrowe, jak sądzimy produkty, są ważne dla naszej odporności i ogólnej kondycji organizmu. Jednak wynik testu, który został przeprowadzony przez fundację prokonsumencką, budzi grozę.
Badaniu poddano jabłka z Lidla i szpinak z Biedronki. Te lubiane owoce i warzywa często kupujemy w dyskontach. Jabłka chętnie chrupiemy, dodajemy do ciast i surówek. Natomiast szpinak jest składnikiem zapiekanek, makaronów i koktajli. Wynik testu zniechęca do korzystania z tych warzyw i owoców.
Służby zatrzymały ponad 24 tony na granicy. To nie mogło wjechać do PolskiJabłka z Lidla, szpinak z Biedronki
Fundacja Pro-Test postanowiła sprawdzić, czy produkty nazywane “ekologicznymi” faktycznie takimi są. Niestety nazwa nie ma nic wspólnego z jakością tych warzyw i owoców. Okazało się, że jabłka bio z Lidla były zanieczyszczone pestycydem, który jest niedozwolony w produkcji ekologicznej.
Konsumenci wybierają produkty bio, bo wierzą, że są zdrowe i hodowane bez chemii. Niestety jabłka i szpinak uchodzą za najbardziej zanieczyszczone przez środki ochrony roślin. Fundacja Pro-Test zleciła badania akredytowanemu laboratorium. Badaniom też poddano aronię, która uchodzi za jeden z najzdrowszych polskich owoców.
Pestycydy w owocach i warzywach
W wyniku testów dowiedziono, że jabłka kupione w Lidlu z certyfikatem ekologicznym nie spełniały norm takiej produkcji. Owoce były skażone pozostałościami pestycydu. Natomiast szpinak bio z Biedronki też zawierał pestycyd. Środek jest zakazany w tego typu produkcji.
Wyniki badania aronii, która pochodziła z produkcji nieekologicznej, nie wykazały, by zawierała pestycydy. Niestety wyniki są niepokojące, bo warzywa i owoce, które uważamy za szczególnie zdrowe, takie nie są. Co więcej, mogą być szkodliwe dla zdrowia konsumentów. Pisaliśmy, jak upiec sernik puszysty jak chmurka. Informowaliśmy o skażonych borówkach z Polski, które przyczyniło się do zatrucia 12 osób.
Źródło: dzienniklodzki.pl