Nie jajeczna, nie z tuńczyka. Ta pasta jest najlepsza, a nie ma ani grama majonezu
Pasty kanapkowe to świetne rozwiązanie na śniadanie. Sprawdzą się zwłaszcza wtedy, kiedy do wykarmienia jest większa liczba biesiadników. W wielkiej skali robi się je niewiele trudniej niż w małej – czyli zupełnie łatwo.
Pasta na śniadanie
Pasta jajeczno-rybna na śniadanie to świetny sposób na wzbogacenie diety w ryby w przystępny dla każdego sposób. Powinniśmy sięgać jak najczęściej po te produkty. Zawierają one przecież tak potrzebne nam nienasycone kwasy tłuszczowe. Tymczasem ryby są w naszej diecie często nieobecne.
Kiedy już sięgamy po jakiś produkt rybny, zwłaszcza na śniadanie, wybieramy często tuńczyka. Jednak przetwory tej ryby pakowane w puszki bywają często bardzo niskiej jakości . Zamiast tego sięgnijmy więc po popularnego łososia, który – jak wiele wędzonych produktów – świetnie komponuje się z jajkiem.
Pasta z wędzonego łososia
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smakówa. Autorzy zachęcają tam do użycia majonezu. Łosoś wędzony świetnie komponuje się z jogurtem . Warto też wypróbować ten sam przepis z rybą wędzoną na gorąco, która da zupełnie inny, ale także pyszny efekt.
Składniki
- 5 jajek
- 250 g wędzonego łososia
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżka jogurtu
- 1 łyżeczka musztardy
- 40 ml soku z cytryny
- Sól, pieprz
Łosoś i jajka w śniadaniowej postaci
Jajka gotujemy na twardo i obieramy . Przeciskamy je do miski przez praskę do ziemniaków lub drobno siekamy. Kroimy także łososia w drobną kostkę.
Koperek i cienki szczypiorek siekamy. Składniki zalewamy sokiem z cytryny i mieszamy . Dodajemy jogurt wymieszany z musztardą, łączymy składniki i przyprawiamy solą i pieprzem. Pasta jest gotowa na śniadanie, choć możemy odstawić ją do lodówki na godzinę, by smaki się przegryzły.
Wypróbuj też przepisy na rozgrzewającą zupę na odporność i galaretkę z kurczaka .