Smakosze.pl Porady Nie kładź obok pomidora. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Fot. Canva/pmmart

Nie kładź obok pomidora. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

12 stycznia 2025

Pomidory często tracą smak i stają się wodniste. Jednak wystarczy zastosować pewien patent, by temu zapobiec i przyspieszyć dojrzewanie tych warzyw. Zajrzyj do kuchni i sięgnij po te owoce. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania.

Problem z pomidorami

Pomidory cenimy za smak i moc witamin. Są ważnym elementem naszej diety i chętnie wykorzystujemy je w kuchni . Te lubiane warzywa są dobrym dodatkiem do kanapek, surówek i składnikiem wartościowych zup. Możemy dodać je do sosów i zapiekanek.

Pomidory są niskokaloryczne i zawierają potas, żelazo, fosfor i wapń. Zwykle po powrocie do domu z zakupów pomidory wkładamy do lodówki. Nie należy tego robić . Jednak wkładamy tam te warzywa, bo myślimy, że dzięki temu w lodówce dłużej zachowają świeżość.

pomidory
Fot. Canva/Sjo
Zagotuj mleko w garnku i wsyp łyżeczkę papryki. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia

Jabłka i banany obok pomidorów

Pomidory nie lubią zimna. Dlatego lodówka nie jest dla nich odpowiednim miejscem . Te warzywa rosną w słońcu i dłużej zachowają świeżość poza lodówką i niskimi temperaturami. W lodówce stracą smak i aromat. Oprócz tego zmieni się struktura pomidorów. Warzywa staną się bardziej wodniste.

Jak przechowywać pomidory? Pomidory najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej . Jednak musimy zapewnić nim odpowiednie towarzystwo w kuchni. Sąsiedztwo jabłek i bananów przyspieszy dojrzewanie pomidorów. Te owoce sprawdzą się, gdy kupiliśmy mało dojrzałe pomidory .

Sposób na inne warzywa

Pamiętajmy jednak, by bardzo dojrzałych pomidorów nie trzymać obok bananów i jabłek . Wówczas szybciej się popsują . W jaki sposób przechowywać inne warzywa? Marchewka, pietruszka i seler powinny być trzymane w temperaturze 1-4 stopni Celsjusza.

Dlatego dobrym miejscem dla nich jest lodówka. Warzywa najlepiej umieścić w specjalnych szufladach. Jednak należy wyjąć je z worków foliowych. Do lodówki może też trafić brukselka, kalafior, brokuł, sałata i szpinak . Do przechowywania warzyw korzeniowych sprawdzi się też chłodna spiżarnia, a nawet piwnica. Pisaliśmy, jak zrobić pyszny deser z mandarynkami. Polecaliśmy przepis na wyborne kopytka z curry .

pomidory
Fot. Canva/editorial_head

Źródło: haps.pl

Przepis Wachowicz na schab ze śliwką i orzechami jest już kultowy. Robię go co niedziela
Moja babcia nigdy nie zbierała szumowin z rosołu. Gdy zdradziła powód, sam przestałem tak robić
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy