Wsyp do masy na kopytka. Tak smacznych nie ma nawet w restauracji
Lubimy kopytka za smak i łatwość ich przygotowania. Teraz to danie może stać się jeszcze lepsze. Jeden produkt sprawi, że kopytka odkryjesz na nowo. Dlatego koniecznie poznaj przepis na to pyszne danie.
Przepis na kopytka dla każdego
Kopytka tradycyjnie przyrządzą się z ziemniaków, mąki i jajka. To proste danie smakuje jako samodzielna potrawa z dodatkiem masła i bułki tartej. Kopytka można też potraktować jako dodatek do mięs i sosów. W każdej roli kopytka smakują, że palce lizać.
Jednak prosty przepis na to lubiane danie warto nieco urozmaicić. Wystarczy wsypać curry do masy na kopytka, a efekt zaskoczy każdego. Kopytka z curry to dopiero smakołyk. Na koniec trzeba polać je jogurtem i smaczne danie jest gotowe do podania. Przepis na kopytka znajdziesz poniżej.
Słynny dietetyk nie gryzł się język. Wskazał, czy lepsze jest masło, czy margarynaJak zrobić kopytka z curry?
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 200 g mąki
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- 1 łyżka curry
- 3 łyżki oleju
- 100 g jogurtu naturalnego
Przygotowanie kopytek zacznij od umycia, obrania i ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki będą jeszcze ciepłe zmiel je w maszynce lub przeciśnij przez praskę. Dodaj do nich mąkę i jajko. Wsyp curry, sól i pieprz.
Składniki dokładnie wymieszaj i ugniataj na jednolitą masę. Ciasto powinno wyjść dość jędrne. Następnie uformuj z niego rulonik i potnij na mniejsze porcje. Kopytka ugotuj w osolonej wodzie. Po wypłynięciu na powierzchnię wyjmij je po 30 sekundach.
Kopytka lepsze niż w restauracji
Po ugotowaniu i odcedzeniu kopytka warto podsmażyć jeszcze na patelni. Wlej na nią olej i wsyp szczyptę curry. To sprawi, że kopytka nabiorą jeszcze lepszego smaku. Rumiane i w pięknym kolorze będą smakować, że palce lizać.
Można jeść je jako samodzielne danie lub z dodatkiem mięsa i ulubionej surówki. Kopytka dzięki dodatkowi curry nabierają wyrazistego, dość ostrego smaku. Wypróbuj przepis na kopytka i ciesz się ich smakiem. Pisaliśmy, co zrobić, by palniki lśniły jak nigdy dotąd. Radziliśmy, by sięgnąć po zdrową kaszę, której w ogóle nie znają Polacy.
Źródło: doradcasmaku.pl