Wyjmij z szafki kuchennej i dodaj kroplę płynu do naczyń. Palniki będą lśniły jak nowe
Wynajdowanie nowych domowych środków czystości nigdy nam się nie znudzi. Niektóre produkty spożywcze świetnie nadają się jako środki czystości. Warto sięgać po nie zwłaszcza tam, gdzie przygotowujemy żywność.
Domowe środki czystości
Czyszczenie kuchni bywa olbrzymim wyzwaniem, zwłaszcza przy niektórych, nazwijmy to, stylach gotowania. Są kucharki i kucharze, po których działalności kuchennej wszystko lśni. Są jednak i tacy, którzy zostawiają po sobie armagedon.
Cierpią na nim zwłaszcza miejsca takie jak kuchenka. Każda plama w okolicy palnika zmienia się po jakimś czasie w złogi spalenizny. Tymczasem czyszczenie sklepowymi detergentami powierzchni, które miewają kontakt z jedzeniem, to pewne zdrowotne ryzyko.
Tomasz Jakubiak właśnie przekazał nowe wieści. Nie mieści się w głowie, w czym pomogła mu siostraCzyszczenie kuchni octem
Prosty octowy płyn do czyszczenia kuchennych powierzchni w kuchni warto mieć zawsze pod ręką. Przygotowanie go wymaga połączenia połowy szklanki octu spirytusowego ze szklanką wody. Taki płyn, nalany do butelki ze spryskiwaczem, usuwa tłuste plamy, zabija bakterie i rozpuszcza spaleniznę.
Jednak nie jest z pewnością równie skuteczny jak kupne detergenty, jeśli chodzi o poważniejsze zabrudzenia. Kuchenka przecierana codziennie będzie lśniła bez przerwy. Ale co zrobić z uporczywymi plamami?
Płyn do zmywania i ocet
Ocet będzie bardzo skuteczny, jeśli chodzi o rozpuszczanie tłustych i przypalonych plam. Trzeba tylko pozwolić mu działać. A w tym celu dodajmy do mikstury odrobinę płynu do zmywania.
Płyn do zmywania to substancje powierzchniowo-czynne połączone ze specjalnym zagęstnikiem. Zwiększa on gęstość płynu tak, że lepiej trzyma się on powierzchni. Sam wspomoże więc rozpuszczanie tłuszczu, ale przede wszystkim wydłuży czas kontaktu płynu z plamą.
Dolewamy więc miarkę płynu do roztworu octu. Polewamy plamy i pozwalamy podziałać przez kilka-kilkanaście minut. Potem przecieramy powierzchnię, nie szorując, by jej nie porysować.
Wypróbuj też przepis na szakszukę Heni i poznaj kaszę owsianą.