Smakosze.pl Przepisy Nie kupuję sklepowej chemii, tak robię domową kostkę rosołową. Jest o niebo lepsza
Fot. YouTube/Barry Lewis

Nie kupuję sklepowej chemii, tak robię domową kostkę rosołową. Jest o niebo lepsza

6 września 2024
Autor tekstu: Adam Moskal

Sklepowa kostka rosołowa ma wiele wspólnego z tablicą Mendelejewa. W jej składzie widnieje wiele substancji, których nazw nawet nie sposób wymówić. Taka lista chemii sprawia, że wiele osób odrzuca kostkę ze sklepu z obrzydzeniem. Znam patent na jej domową wersję, w której nie uświadczymy takich rewelacji.

Domowa kostka rosołowa

Wydawać by się mogło, że zrobienie domowej kostki rosołowej to nie lada wyzwanie, które zabiera wiele pracy i czasu. Nic bardziej mylnego. Proces jej przygotowania jest prosty, o czym niedawno sam się przekonałem.

Oczywiście lista zakupów jest dość długa, ale na szczęście samo gotowanie nie wymaga dużego wysiłku. Efekt tej pracy jest jednak tak pyszny i esencjonalny w smaku, że każda minuta poświęcona robocie, jest tego warta.

Domowa kostka rosołowa
Fot. Canva/ Domowa kostka rosołowa
Dynię pokrój w kostkę i zasyp solą. Zimą podziękujesz mi za ten przepis

Jak zrobić domową kostkę rosołową?

Najpierw warto wybrać się do zaufanego sprzedawcy warzyw. Najlepszy będzie ekologiczny sklep lub klasyczny stragan, co do którego mamy pewność, że wystawiane na nim produkty, są najlepszej jakości. Gdy już je zdobędziemy, możemy zabrać się za robienie domowej kostki rosołowej.

Składniki na domową kostkę rosołową :

  • 4 marchewki
  • 3 korzenie pietruszki
  • 1 seler
  • 4 selery naciowe
  • 3 cebule
  • 2 pory
  • półtorej główki czosnku
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • 4 łyżki suszonego lubczyku
  • 100 g soli
  • 6 łyżek słodkiej papryki
  • 3 łyżki pieprzu

Przepis na domową kostkę rosołową

Przygotowanie domowej kostki rosołowej zaczynam od dokładnego umycia i obrania wszystkich warzyw. Następnie drobno je siekam wraz z czosnkiem i przekładam do szerokiej patelni. Dodaję odrobinę oleju, naczynie stawiam na gazie i duszę całość na wolnym ogniu.

Gdy warzywa rozpadną się, a woda całkowicie z nich odparuje, wsypuję wszystkie przyprawy i drobno posiekane zioła. Przesmażam jeszcze 2 minuty i przekładam masę do blendera. Miksuje ją, aż do uzyskania gładkości.

Foremki do lodów wypełniam warzywno-ziołową mieszanką i zostawiam do ostudzenia. Wkładam foremki do zamrażalnika na całą noc, po czym przerzucam tak przygotowane domowe kostki rosołowe do torebki strunowej, która trzymam w zamrażalniku.

Domowa kostka rosołowa
Fot. Canva/ Domowa kostka rosołowa
Jesienią rozsyp pod malinami i zalej tym płynem. Krzew stanie się nie do poznania
Wbij goździki w banana i włóż go do wrzątku. To co z tego wychodzi, to jakaś magia
Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy