Smakosze.pl

rosół

Bomba kaloryczna i mieszanka konserwantów, a Polacy wciąż dodają ją do rosołu. Znamy zdrowszą alternatywę

11 Listopada 2023

Autor tekstu:

Monika Dec

Kostka rosołowa wciąż jest obecna w polskich domach. Mimo tego, że przestrzegają przed nią lekarze i dietetycy, to niestety wiele osób nie może się z nią “rozstać”. Być może nie każdy ma świadomość, że sami możemy przygotować jej zdrowszą i smaczniejszą wersję. Poniżej zdradzamy, jak ją zrobić.

Dlaczego lepiej nie sięgać po kostkę rosołową?

Kostka rosołowa składa się z konserwantów, sztucznych aromatów i dużej ilości soli. Jest kaloryczna (szacuje się, że w jednej kostce jest ok. 30 kcal). W jej składzie znajdziemy również szkodliwy cukier, tłuszcz palmowy, barwniki i sztuczne aromaty. Suszone warzywa stanowią niemal znikomą ilość tego produktu.

Zamiast sięgać po tego typu ulepszacze smaku, lepiej spróbować przygotować samodzielnie kostkę rosołową. Gwarantujemy same korzyści! Poniżej zdradzamy, jak przygotować tego typu dodatek do zup i rosołu w o wiele zdrowszej wersji.

Kostka rosołowa
canva/HansJoachim

 

 

ogórki kiszone

Mnóstwo osób pomija ten szczegół, a potem ogórki kiszone wychodzą puste w środku. Przenigdy tak nie rób

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować domową kostkę rosołową?

Lista składników:

  • 500 g marchewki
  • 500 g pietruszki
  • ćwiartka selera
  • biała część jednego pora
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek lubczyku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka soli himalajskiej
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka tymianku
  • kilka kulek czarnego pieprzu
  • 2 szklanki wody

 

 

 

 

Sposób przygotowania domowej kostki rosołowej

Zetrzyj na grubych oczkach marchewkę, selera i pietruszkę. Pokrój pora w drobną kostkę, a następnie zmiksuj ze sobą wszystkie warzywa za pomocą blendera. Wszystkie przyprawy dokładnie zmiel lub rozetrzyj w moździerzu.

Wlej olej na patelnię, a następnie wrzuć na niego warzywa wraz z przyprawami. Podsmażaj je przez 5 minut, po tym czasie zmniejsz ogień, wlej dwie szklanki wody i podgrzewaj na małym ogniu przez ok. 30 minut, do czasu aż wyparuje woda, co chwilę mieszając.

Na koniec zblenduj ze sobą wszystkie składniki i przełóż do słoika. Odpowiednik kostki rosołowej najlepiej przechowywać w lodówce. Tego typu “pasta” świetnie sprawdzi się jako dodatek do rosołu, innych zup oraz sosów.

Na naszej stronie znajdziesz inne przepisy na wyjątkowe dodatki do dań m.in. domowe maggi i własnoręcznie robioną mieszankę przypraw .

rosół rosół Ewy Wachowicz


 

gołąbki

Wachowicz zapieka gołąbki w staropolskiej zupie. Wypróbujesz i już nie wrócisz do sosu pomidorowego

CZYTAJ DALEJ
por

Kroję pora i zasypuję tym składnikiem. Ten syrop ma 100 razy lepsze działanie niż z cebuli lub imbiru

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Produkty

Sprawdziłam ile zapłacimy za sałatkę jarzynową na święta. Ceny warzyw nie zostawiają złudzeń, będzie drogo
Czytaj więcej >

Produkty

Kupił bigos na jarmarku bożonarodzeniowym, ta cena to przegięcie. „Tandeta, nie nadaje się do jedzenia”
Czytaj więcej >

Produkty

Nie mógł uwierzyć oczom, aż włączył kamerę w Biedronce. Po tym, co pokazał Polacy ruszą tłumnie na zakupy?
Czytaj więcej >

Produkty

Niebotyczna cena za 5 wigilijnych pierogów u Magdy Gessler. Za sałatkę jarzynową trzeba zapłacić krocie
Czytaj więcej >

Produkty

Już 2 i 3 grudnia w Warszawie odbędą się Targ Świąteczny, Targi Biżuterii i Dodatków oraz Festiwal Pierogów Świata!
Czytaj więcej >

Produkty

Najlepsza zupa na zimę. Ani ogórkowa, ani grochówka. Wybraliśmy 7 ulubionych
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Produkty

Produkty

Redakcja smakosze.pl

Te śledzie to najlepszy wybór z polskich sklepów. Wielki test Smakoszy
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Klienci Biedronki czują się oszukani. Pracownica Kasia ujawnia, ludzie nie dowierzają na widok paragonów
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Polacy kochają dodawać je do sałatek. Dietetycy wprost powiedzieli, co o tym myślą
Czytaj więcej >
Produkty

Redakcja smakosze.pl

Razem stać nas na dobro. Pomóż się ogrzać
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Biedronka kontra Lidl: nadciąga świąteczna bitwa na cytrusy. Już wiadomo gdzie będzie najtaniej
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej niedoceniane na świecie polskie jedzenie? Właśnie ogłoszono, co nim jest
Czytaj więcej >
Produkty

Redakcja smakosze.pl

Te śledzie to najlepszy wybór z polskich sklepów. Wielki test Smakoszy
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Klienci Biedronki czują się oszukani. Pracownica Kasia ujawnia, ludzie nie dowierzają na widok paragonów
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Polacy kochają dodawać je do sałatek. Dietetycy wprost powiedzieli, co o tym myślą
Czytaj więcej >
Produkty

Redakcja smakosze.pl

Razem stać nas na dobro. Pomóż się ogrzać
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Biedronka kontra Lidl: nadciąga świąteczna bitwa na cytrusy. Już wiadomo gdzie będzie najtaniej
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej niedoceniane na świecie polskie jedzenie? Właśnie ogłoszono, co nim jest
Czytaj więcej >