Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Bomba kaloryczna i mieszanka konserwantów, a Polacy wciąż dodają ją do rosołu. Znamy zdrowszą alternatywę
Monika Dec
Monika Dec 11.11.2023 18:15

Bomba kaloryczna i mieszanka konserwantów, a Polacy wciąż dodają ją do rosołu. Znamy zdrowszą alternatywę

canva/vvoevale
rosół

Kostka rosołowa wciąż jest obecna w polskich domach. Mimo tego, że przestrzegają przed nią lekarze i dietetycy, to niestety wiele osób nie może się z nią “rozstać”. Być może nie każdy ma świadomość, że sami możemy przygotować jej zdrowszą i smaczniejszą wersję. Poniżej zdradzamy, jak ją zrobić.

Dlaczego lepiej nie sięgać po kostkę rosołową?

Kostka rosołowa składa się z konserwantów, sztucznych aromatów i dużej ilości soli. Jest kaloryczna (szacuje się, że w jednej kostce jest ok. 30 kcal). W jej składzie znajdziemy również szkodliwy cukier, tłuszcz palmowy, barwniki i sztuczne aromaty. Suszone warzywa stanowią niemal znikomą ilość tego produktu.

Zamiast sięgać po tego typu ulepszacze smaku, lepiej spróbować przygotować samodzielnie kostkę rosołową. Gwarantujemy same korzyści! Poniżej zdradzamy, jak przygotować tego typu dodatek do zup i rosołu w o wiele zdrowszej wersji.

Kostka rosołowa
canva/HansJoachim

 

 

Mnóstwo osób pomija ten szczegół, a potem ogórki kiszone wychodzą puste w środku. Przenigdy tak nie rób

Jak przygotować domową kostkę rosołową?

Lista składników:

  • 500 g marchewki
  • 500 g pietruszki
  • ćwiartka selera
  • biała część jednego pora
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek lubczyku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka soli himalajskiej
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka tymianku
  • kilka kulek czarnego pieprzu
  • 2 szklanki wody

 

 

 

 

Sposób przygotowania domowej kostki rosołowej

Zetrzyj na grubych oczkach marchewkę, selera i pietruszkę. Pokrój pora w drobną kostkę, a następnie zmiksuj ze sobą wszystkie warzywa za pomocą blendera. Wszystkie przyprawy dokładnie zmiel lub rozetrzyj w moździerzu.

Wlej olej na patelnię, a następnie wrzuć na niego warzywa wraz z przyprawami. Podsmażaj je przez 5 minut, po tym czasie zmniejsz ogień, wlej dwie szklanki wody i podgrzewaj na małym ogniu przez ok. 30 minut, do czasu aż wyparuje woda, co chwilę mieszając.

Na koniec zblenduj ze sobą wszystkie składniki i przełóż do słoika. Odpowiednik kostki rosołowej najlepiej przechowywać w lodówce. Tego typu “pasta” świetnie sprawdzi się jako dodatek do rosołu, innych zup oraz sosów.

Na naszej stronie znajdziesz inne przepisy na wyjątkowe dodatki do dań m.in. domowe maggi i własnoręcznie robioną mieszankę przypraw.

rosółrosół Ewy Wachowicz


 

Tagi: Gotowanie