Smakosze.pl Przepisy Nie kupuję wędlin na święta. Najlepszą robię w domu, z chrzanem smakuje jak marzenie
Fot. Shutterstock/Andr_Bender, Canva/FACTORY16

Nie kupuję wędlin na święta. Najlepszą robię w domu, z chrzanem smakuje jak marzenie

21 grudnia 2024

Karkówka na święta jest pysznym pomysłem. Taka domowa wędlina jest prosta w przygotowaniu i pasuje do chleba. Soczysta karkówka na zimno podbije podniebienie każdego smakosza. Dlatego już teraz warto poznać ten przepis.

Karkówka na święta smakuje z chrzanem

Na świątecznych stołach nie może zabraknąć pysznych wędlin . Jednak często skład tych ze sklepu pozostawia wiele do życzenia. Dlatego zawsze na Boże Narodzenie robię domową wędlinę. Soczysta karkówka na zimno wychodzi, że palce lizać .

Z chrzanem smakuje obłędnie i każdy ją sobie chwali. Karkówka do chleba jest idealna na śniadanie w święta. Tak soczysta i pyszna wędlina będzie smakować całej rodzinie . Domowa wędlina pachnie czosnkiem i ziołami. Robi się ją w prosty sposób.

karkówka
Fot. Shutterstock/gkrphoto
Nowość w Dino. W ofercie pojawiła się ryba 100 razy lepsza od karpia

Jak zrobić pieczoną karkówkę na święta?

Składniki:

  • 1 ½ kg karkówki wieprzowej
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • ½ łyżeczki kminku

Przygotowanie domowej wędliny zacznij od umycia mięsa i osuszenia ręcznikiem papierowym. Zrób marynatę dzięki, której karkówka będzie soczysta. Obierz czosnek i umieść z przyprawami w moździerzu . Ugnieć razem na pastę. Możesz też przecisnąć czosnek przez praskę i wymieszać z przyprawami.

Mięso obłóż przygotowaną papką . Zawiń szczelnie w folię i włóż do lodówki na co najmniej 6 godzin. Karkówkę możesz marynować nawet do 48 godzin . Potem zdejmij folię, włóż mięso do rękawa, zwiąż oba końce, ale tak, by została wolna przestrzeń. Zrób kilka otworów w rękawie.

Karkówka do chleba najlepsza na święta

Mięso umieść na blasze lub w foremce do pieczenia. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, grzanie góra-dół. Karkówkę piecz 2 godziny i 20 minut . Po upieczeniu mięso zostaw do przestudzenia, ale nie wyjmuj go z rękawa.

To sprawi, że mięso będzie jeszcze bardziej soczysta. Tak przygotowana karkówka pasuje do chleba i smakuje podana na zimno . Z dodatkiem chrzanu nie ma sobie równych. Zrób ją na święta, bo naprawdę warto. Pisaliśmy o tym, jak szybciej sparzyć kapustę. Polecaliśmy przepis na alpejskie pierniczki z pyszną niespodzianką.

karkówka
Fot. Canva/4kodiak
Nie trąci mułem, a po usmażeniu jest soczysty i delikatny. Trik babci na wigilijnego karpia
Nie syp jej do sałatki jarzynowej. Dzięki temu nie będzie wodnista
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy