Nie kupuję wędlin na święta. Najlepszą robię w domu, z chrzanem smakuje jak marzenie
Karkówka na święta jest pysznym pomysłem. Taka domowa wędlina jest prosta w przygotowaniu i pasuje do chleba. Soczysta karkówka na zimno podbije podniebienie każdego smakosza. Dlatego już teraz warto poznać ten przepis.
Karkówka na święta smakuje z chrzanem
Na świątecznych stołach nie może zabraknąć pysznych wędlin . Jednak często skład tych ze sklepu pozostawia wiele do życzenia. Dlatego zawsze na Boże Narodzenie robię domową wędlinę. Soczysta karkówka na zimno wychodzi, że palce lizać .
Z chrzanem smakuje obłędnie i każdy ją sobie chwali. Karkówka do chleba jest idealna na śniadanie w święta. Tak soczysta i pyszna wędlina będzie smakować całej rodzinie . Domowa wędlina pachnie czosnkiem i ziołami. Robi się ją w prosty sposób.
Jak zrobić pieczoną karkówkę na święta?
Składniki:
- 1 ½ kg karkówki wieprzowej
- 6 ząbków czosnku
- 3 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka kolendry
- ½ łyżeczki kminku
Przygotowanie domowej wędliny zacznij od umycia mięsa i osuszenia ręcznikiem papierowym. Zrób marynatę dzięki, której karkówka będzie soczysta. Obierz czosnek i umieść z przyprawami w moździerzu . Ugnieć razem na pastę. Możesz też przecisnąć czosnek przez praskę i wymieszać z przyprawami.
Mięso obłóż przygotowaną papką . Zawiń szczelnie w folię i włóż do lodówki na co najmniej 6 godzin. Karkówkę możesz marynować nawet do 48 godzin . Potem zdejmij folię, włóż mięso do rękawa, zwiąż oba końce, ale tak, by została wolna przestrzeń. Zrób kilka otworów w rękawie.
Karkówka do chleba najlepsza na święta
Mięso umieść na blasze lub w foremce do pieczenia. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, grzanie góra-dół. Karkówkę piecz 2 godziny i 20 minut . Po upieczeniu mięso zostaw do przestudzenia, ale nie wyjmuj go z rękawa.
To sprawi, że mięso będzie jeszcze bardziej soczysta. Tak przygotowana karkówka pasuje do chleba i smakuje podana na zimno . Z dodatkiem chrzanu nie ma sobie równych. Zrób ją na święta, bo naprawdę warto. Pisaliśmy o tym, jak szybciej sparzyć kapustę. Polecaliśmy przepis na alpejskie pierniczki z pyszną niespodzianką.