Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na święta zrobię alpejskie pierniczki. Miękkie, delikatne i z pyszną niespodzianką
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 20.12.2024 19:15

Na święta zrobię alpejskie pierniczki. Miękkie, delikatne i z pyszną niespodzianką

pierniczki
Fot. Shutterstock/Larysa Shcherbyna

Oto przepis na pierniki inne niż te, które spotykamy zazwyczaj. Nadziewane ciasteczka domowej roboty sprawdzą się świetnie na świątecznym stole. Wyglądają jak kupne pierniczki, ale mają pewny skład i znacznie wyższą jakość.

Pierniczki alpejskie

Pierniki to mocno zakorzeniona świąteczna tradycja, ale jest tak nie tylko w Polsce. Zima to czas rozgrzewających, korzennych potraw. W świecie anglosaskim na pierniki mówi się gingerbread, czyli chlebek imbirowy. Pokazuje to, jak różne oblicza może mieć piernikowy deser.

W tym wydaniu pierniczki alpejskie mają tylko lekki posmak imbiru, za to więcej aromatów korzennych i ziołowych. Dodatek kakao pogłębia ich smak. A marmolada w środku jest miłą niespodzianką.

wykrawanie pierniczków
fot. Canva
Dodaj do bulionu, a później wrzuć grzyby. Wigilijna zupa siostry Anastazji nie ma sobie równych

Lukrowane pierniki

Takie pierniki doskonale prezentują się z lukrem. Można jednak, dla ułatwienia, posypać je tylko cukrem pudrem. Można też zmienić dekorowanie pierniczków w świąteczną zabawę dla całej rodziny. Tak czy inaczej – w smaku będą wyborne.

Składniki

  • 140 g płynnego miodu
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 2 jajka
  • 80 g cukru
  • 70 g masła
  • 1 płaska łyżka przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 30 ml śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Marmolada do faszerowania
  • Cukier puder (ok. ¾ szklanki) na lukier

Pierniczki na Wigilię i święta

Miód wlewamy do garnka. Dodajemy przyprawy, mieszamy i zagotowujemy na wolnym ogniu. Dodajemy masło i na minimalnym ogniu, ciągle mieszamy do rozpuszczenia go. Kiedy składniki będą połączone, odstawiamy masę do przestudzenia.

W misce mieszamy śmietanę z proszkiem do pieczenia. Jajka rozdzielamy na żółtka i białka, te ostatnie ubijamy z cukrem na sztywną masę. Następnie wmiksowujemy w nią żółtka.

Mąkę z kakao przesiewamy do dużej miski. Dodajemy mleko z masłem z rondelka oraz śmietanę (która powinna była nieco podrosnąć pod wpływem proszku do pieczenia). Dodajemy ubite jajka, szczyptę soli i mieszamy na jednolite ciasto. Powinno być gęste i kleiste.

Ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na noc. Tak zagęszczone ciasto dzielimy na dwie porcje. Na podsypanym mąką blacie wyrabiamy i rozwałkowujemy porcje ciasta przykryte papierem do pieczenia.

Na jednym z placków rozkładamy w pewnych odstępach nadzienie z marmolady. Przykrywamy drugim plackiem. Wokół wypukłości marmolady dociskamy i foremką wykrawamy ciastka.

Pierniczki układamy na blasze i wstawiamy na ok. 12 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Po przestudzeniu przygotowujemy lukier z wody lub soku cytrusowego z cukrem pudrem i dekorujemy pierniczki.

Wypróbuj też porady dotyczące kupowania jajek i smażenia ryby na Wigilię.

dziecko wykrawa pierniczki
fot. Canva