Zapomnij o wielkim garze z wodą. Tak szybciej sparzysz kapustę do gołąbków
Gołąbki często goszczą w wigilijnym menu. Jak sprawić, aby czas ich przygotowania był nieco krótszy? Zamiast czasochłonnego sparzania kapusty w garze z wodą, postaw na inne patenty. Będą szybsze i równie skuteczne.
Jak sparzyć kapustę na gołąbki?
Parzenie liści kapusty jest jednym z podstawowych kroków przygotowania gołąbków. Nie każdy ma jednak do niej cierpliwość, szczególnie podczas świątecznej gorączki, gdy mamy do zrobienia sporą ilość potraw. Całe szczęście znane są szybsze i równie skuteczne sposoby na wykonanie tej czynności.
Tradycyjnie liście kapusty na gołąbki parzy się w garze z wodą. To metoda popularna wśród naszych mam i babć.
- Na początku dokładnie oczyść warzywo i usuń wierzchnie liście. Możesz wyłożyć nimi garnek, w których później gotowane będą gołąbki.
- Wytnij twardą część kapusty, czyli głąb.
- Umieść kapustę w garze z wodą. Czas parzenia zależy od jej rodzaju. Kapustę włoską lub pekińską parzymy przez 3 minuty, a dojrzałą ok. 8 minut. Warto kontrolować twardość warzywa naciskając ją palcem.
- Oberwij liście kapusty, daj im wystygnąć, wytnij z nich twarde zgrubienia i zawiń w nie farsz.
Jakie są inne metody parzenia kapusty? Odpowiedź w dalszej części artykułu.
Dodaj do bulionu, a później wrzuć grzyby. Wigilijna zupa siostry Anastazji nie ma sobie równychEkspresowy sposób na sparzenie kapusty na gołąbki
Kapustę dużo szybciej sparzysz na gołąbki przy pomocy kuchenki mikrofalowej. Nie pomijaj dwóch pierwszych kroków. Oczyść warzywo i usuń z niego głąb, a następnie włóż do mikrofalówki. Nastaw jej najwyższą moc, a po 10 minutach wyjmij z niej kapustę. Bez najmniejszego problemu oberwiesz z niej liście.
Nie każdy wie, że kapustę na gołąbki można również zmiękczyć nie na ciepło, ale również na zimno. Poniżej opisujemy tę ciekawą metodę.
Tak zmiękczysz liście kapusty na gołąbki na zimno
Jednym ze sposobów na zmiękczenie kapusty jest jej włożenie do zamrażalki. Tu jednak potrzebny jest czas.
Owiń główkę kapusty folią i włóż ją do zamrażalki na 24 godziny. Tuż po wyjęciu, liście warzywa będą miękkie i elastyczne, nie będą się też rwać i pękać. Odczekasz kilkanaście minut i możesz zawijać w nie farsz na gołąbki!
Na naszej stronie znajdziecie interesujące pomysły na wspomniany wyżej farsz. W grudniu szczególnie polecamy ich wigilijną wersję. Warto też sprawdzić niezawodny przepis siostry Anastazji.