Nie syp jej do sałatki jarzynowej. Dzięki temu nie będzie wodnista

Już niedługo Boże Narodzenie, a to pod względem kulinarnym oznacza jedno. Na naszych stołach nie zabraknie tradycyjnej sałatki jarzynowej. Jednak czasem ulubione danie Polaków wychodzi wodniste. Przyczyną jest wsypanie składnika, który każdy z nas ma w swojej kuchni.
Sałatka jarzynowa nie tylko na święta
Sałatka jarzynowa jest daniem, które kochają Polacy w każdym wieku. Smakuje podczas rodzinnych spotkań i jest nieodłącznym elementem świąt. Już za kilka dni znów pojawi się podczas bożonarodzeniowych posiłków. Warzywa z majonezem i przyprawami smakują, że palce lizać.
Sałatka jarzynowa jest jedyna w swoim rodzaju. Prosta w przygotowaniu, ale czasem nie wychodzi tak, jak tego oczekujemy. Niestety sałatka bywa wodnista. To odbiera jej nie tylko smak, ale i wpływa na to, jak prezentuje się na stole. Co możemy zrobić, by sałatka jarzynowa nie podchodziła wodą?

Nie syp tyle soli
Warto pamiętać, że warzywa do sałatki jarzynowej po ugotowaniu powinny być osuszone. Jednak głównym winowajcą tego, że uwielbiane danie podchodzi wodą, jest sól. Czy mamy zrezygnować z solenia sałatki? Nie trzeba tego robić, ale wystarczy ograniczyć ilość soli, którą dodajemy podczas przygotowywania dania.
Najlepiej dosolić sałatkę jarzynową przed jej podaniem. Wówczas ryzyko, że podejdzie wodą, jest niewielkie. Sałatka będzie pysznie smakować i dobrze się prezentować, co też nie jest bez znaczenia. Można też dodatkowo w inny sposób zadbać o to, by sałatka nie stała się wodnista.
Sałatka jarzynowa nie podejdzie wodą
Warzywa po ugotowaniu nie należy przechowywać w lodówce. Podczas przyrządzania sałatki puszczą wodę. Lepiej od razu je ugotować, poczekać aż przestygną i robić sałatkę. Trzeba też pamiętać o odsączeniu warzyw, które były w zalewie. Inaczej zalewa sprawi, że sałatka jarzynowa wyjdzie wodnista.
Przez to nie będzie tak smaczna, jak chcemy. Można też użyć pewnych trików w kuchni, które absorbują nadmiar wody. Dlatego dodajmy ziemniaki do sałatki lub odrobinę mąki ziemniaczanej. Warzywa można też umieścić na durszlaku, by nadmiar płynu odciekł. Gotową sałatkę przechowujmy w zamkniętym pojemniku w lodówce. Pisaliśmy o tym, jak przechowywać ciasto na pierogi. Polecaliśmy przepis na zapiekankę z ziemniaków na piątek.

Źródło: kobieta.wp.pl





































