Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Nie syp jej do sałatki jarzynowej. Dzięki temu nie będzie wodnista
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 20.12.2024 22:00

Nie syp jej do sałatki jarzynowej. Dzięki temu nie będzie wodnista

sałatka jarzynowa
Fot. Canva/zorvanchik

Już niedługo Boże Narodzenie, a to pod względem kulinarnym oznacza jedno. Na naszych stołach nie zabraknie tradycyjnej sałatki jarzynowej. Jednak czasem ulubione danie Polaków wychodzi wodniste. Przyczyną jest wsypanie składnika, który każdy z nas ma w swojej kuchni. 

Sałatka jarzynowa nie tylko na święta

Sałatka jarzynowa jest daniem, które kochają Polacy w każdym wieku. Smakuje podczas rodzinnych spotkań i jest nieodłącznym elementem świąt. Już za kilka dni znów pojawi się podczas bożonarodzeniowych posiłków. Warzywa z majonezem i przyprawami smakują, że palce lizać.

Sałatka jarzynowa jest jedyna w swoim rodzaju. Prosta w przygotowaniu, ale czasem nie wychodzi tak, jak tego oczekujemy. Niestety sałatka bywa wodnista. To odbiera jej nie tylko smak, ale i wpływa na to, jak prezentuje się na stole. Co możemy zrobić, by sałatka jarzynowa nie podchodziła wodą?

sałatka
Fot. Canva/Dar1930
Polacy kupują na potęgę, a to najgorsze jajka. Lepiej je omijać szerokim łukiem

Nie syp tyle soli

Warto pamiętać, że warzywa do sałatki jarzynowej po ugotowaniu powinny być osuszone. Jednak głównym winowajcą tego, że uwielbiane danie podchodzi wodą, jest sól. Czy mamy zrezygnować z solenia sałatki? Nie trzeba tego robić, ale wystarczy ograniczyć ilość soli, którą dodajemy podczas przygotowywania dania.

Najlepiej dosolić sałatkę jarzynową przed jej podaniem. Wówczas ryzyko, że podejdzie wodą, jest niewielkie. Sałatka będzie pysznie smakować i dobrze się prezentować, co też nie jest bez znaczenia. Można też dodatkowo w inny sposób zadbać o to, by sałatka nie stała się wodnista. 

Sałatka jarzynowa nie podejdzie wodą

Warzywa po ugotowaniu nie należy przechowywać w lodówce. Podczas przyrządzania sałatki puszczą wodę. Lepiej od razu je ugotować, poczekać aż przestygną i robić sałatkę. Trzeba też pamiętać o odsączeniu warzyw, które były w zalewie. Inaczej zalewa sprawi, że sałatka jarzynowa wyjdzie wodnista.

 Przez to nie będzie tak smaczna, jak chcemy. Można też użyć pewnych trików w kuchni, które absorbują nadmiar wody. Dlatego dodajmy ziemniaki do sałatki lub odrobinę mąki ziemniaczanej. Warzywa można też umieścić na durszlaku, by nadmiar płynu odciekł. Gotową sałatkę przechowujmy w zamkniętym pojemniku w lodówce. Pisaliśmy o tym, jak przechowywać ciasto na pierogi. Polecaliśmy przepis na zapiekankę z ziemniaków na piątek. 

sałatka
Fot. Canva/Mizina

Źródło: kobieta.wp.pl