Nie ma lepszego ciasta na Wielkanoc. Ten mazurek skrywa pyszną niespodziankę
Mazurek kajmakowy jest obowiązkowym ciastem na Wielkanoc. Przygotuj go jednak nieco inaczej. Ciasto przełóż lekkim, waniliowym kremem i musem z pomarańczy. Będzie smakował jeszcze lepiej niż tradycyjny wypiek.
Natalia zdradziła przepis na mazurek kajmakowy z pomarańczą
Mazurek to tradycyjny, wielkanocny wypiek przygotowane z kruchego ciasta, kremu, głównie masy kajmakowej i bakalii. Orzechy, płatki migdałowe, wiórki kokosowe i suszona żurawina są pyszną i bardzo ładną dekoracją.
Niedawno na profilu deliciousplace.pl na Instagramie pojawił się przepis na mazurek w nieco innym wydaniu. Natalia wielkanocne ciasto przekłada kremem z kaszy manny i musem z pomarańczy.
Mazurek przygotuj dzień przed świętami, ponieważ musi stać w lodówce przez 4 godziny, a po udekorowaniu kajmakiem i bakaliami kolejne 12. Po tym czasie i krem i mus stężeją, a ciasto będzie pięknie prezentować się na wielkanocnym stole. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z profilu deliciousplace.pl na Instagramie.
Przepis na przekładany mazurek na Wielkanoc
Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 21 x 25 cm):
- 150 g mąki pszennej
- 100 g krupczatki
- 2 żółtka
- 60 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 3 łyżki śmietany 18%
Składniki na mus pomarańczowy:
- 2 pomarańcze
- 60 g cukru
- 50 ml wody
Składniki na krem:
- 3 łyżki kaszy manny
- 300 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 80 g miękkiego masła
- łyżeczka cukru z wanilią
Dodatkowo:
- masa kajmakowa
- orzechy
- płatki migdałów
- suszona żurawina
- wiórki kokosowe
Jak zrobić mazurek z musem pomarańczowym?
Wszystkie składniki na ciasto przełóż na stolnicę i ręcznie wyrabiaj do uzyskania masy o zbitej, jednolitej konsystencji. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie podziel je na 2 części. Każdą z nich rozwałkuj tak, żeby zmieściła się w formie do pieczenia.
Każde ciasto nakłuj widelcem i piecz osobno 15 minut w temperaturze 180 stopni C bez termoobiegu. Gotowe blaty odstaw do wystudzenia. Przygotuj krem: do rondla wsyp kaszę, wlej mleko i dodaj cukier i cukier z wanilią.
Ugotuj i odstaw do ostygnięcia. Masło miksuj przez chwilę i stopniowo dodawaj zimną kaszę. Wymieszaj i odstaw. Przygotuj mus z pomarańczy: jedną pomarańcze obierz i pokrój w drobną kostkę. Drugą sparz wrzątkiem i pokrój razem ze skórką.
Owoce przełóż do rondla, wsyp cukier i wlej wodę. Gotuj 30 minut na małym ogniu, następnie ostudź i zblenduj na gładki mus. Przełóż ciasto: na jeden, upieczony blat wyłóż mus pomarańczowy. Drugi blat wysmaruj 5 łyżkami kajmaku i połóż na cieście kajmakiem do musu.
Wierzch ciasta wysmaruj kremem i wstaw do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie wyłóż resztę masy kajmakowej i udekoruj bakaliami. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 12 godzin.
Na Wielkanoc upiecz również sernik według przepisu Roberta Makłowicza i świetne ciasto na szpinakowym biszkopcie . Wygląda i smakuje obłędnie.