Smakosze.pl Przepisy Nie ma lepszego mięsa na grochówkę. Boczek to za mało
Fot. Shutterstock/Arkadiusz Fajer

Nie ma lepszego mięsa na grochówkę. Boczek to za mało

7 grudnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Grochówka będzie smakowała jeszcze lepiej. Wystarczy, że przygotujesz ją na odpowiednim mięsie, a  nabierze nie tylko smaku, ale też doskonałego aromatu. Koniecznie dowiedz się, jakie mięso na grochówkę kupić, a już zawsze będziesz używać tylko tego składnika. Jest tani, a zupa wychodzi doskonała.

Grochówka lepsza niż kiedykolwiek

Polska kuchnia obfituje w zupy . Jest ich tak dużo, że codziennie na obiad można podawać zupełnie inną. Jedną z lepszych, aczkolwiek pomijanych, jest grochówka. Nie tylko doskonale smakuje, ale też rozgrzewa i syci na długie godziny.

Danie zyska więcej zwolenników, jeżeli przygotujesz je z tego przepisu. Efekt można zawdzięczyć temu, że zupę ugotujesz na zupełnie innym, niż zazwyczaj mięsie. Dowiedz się, co to za składnik, a nikt nie oprze się tak aromatycznej grochówce. Szczegóły poznasz w dalszej części.

groch.jpg
Fot. Canva/ArtStudio Images
Ciasto na pierogi będzie twarde i niesmaczne. Wszystko przez 1 błąd

Jakie mięso na grochówkę?

Grochówka to zupa, którą można przygotować z różnych mięs. Kucharze zazwyczaj decydują się na boczek lub schab, ale rzadko kiedy wybierają wędzone żeberka. To właśnie na tym ostatnim mięsie grochówka wychodzi najlepiej. Jest wtedy przepełniona smakiem, a zupa zyskuje aromat wędzonki. W dodatku mięso jest również tanie, co oznacza, że zupa nie będzie kosztowała zbyt wiele. Niezbędne składniki znajdziesz na liście umieszczonej poniżej. Trzymaj się podanych tam gramatur, a grochówka wyjdzie bardzo smaczna.

Składniki:

  • 1 szklanka żółtego łuskanego grochu
  • 700 g wędzonych żeberek
  • 50 g wędzonego boczku
  • 2 l bulionu wieprzowego
  • 1 marchewka
  • 500 g ziemniaków
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
  • sól

Grochówka na żeberkach – przepis

Gotowanie grochówki rozpocznij od wsypania do garnka grochu i zalej go zimną wodą. Moczenie tego składnika wykonaj dzień wcześniej. Bulion zagotuj, a następnie wsyp odcedzony groch. Dodaj podzielone na mniejsze części żeberka i kawałek boczku. Zmniejsz ogień i gotuj całość przez godzinę.

W międzyczasie przygotuj warzywa. Marchew obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry. Z ziemniakami zrób podobnie, ale pokrój je w małą kostkę. Wsyp warzywa do zupy i gotuj do momentu, aż staną się miękkie. 10 minut przed końcem zupę przypraw majerankiem i obranym ząbkiem czosnku. Na koniec sprawdź smak i w razie potrzeby dopraw solą oraz pieprzem.

Sprawdź także, jaką rybę warto kupić w Dino zamiast karpia oraz poznaj łatwy przepis na karpatkę .

żeberka.jpg
Fot. Canva/Alain de Maximy
Sklep apeluje do klientów. Groźna substancja w produktach spożywczych
Strzelczyk wziął tuńczyka z puszki i zrobił z niego obiad. Wygląda i smakuje obłędnie, a kosztuje grosze
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy