Strzelczyk wziął tuńczyka z puszki i zrobił z niego obiad. Wygląda i smakuje obłędnie, a kosztuje grosze
Oto przyspieszony kurs prawdziwej włoskiej kuchni. Jej makarony wyglądają zupełnie inaczej niż nasze interpretacje, ale są równie banalne w przygotowaniu i niezwykle pyszne. Za potrawę wziął się uwielbiany prze chyba wszystkich Tomasz Strzelczyk. Będzie prosto i bardzo pysznie.
Makaron z tuńczykiem
Niby wszyscy wiemy, że włoska kuchnia jest prosta i smaczna, ale nie tak do końca – zauważa Tomasz Strzelczyk, który w podróży do Włoch dowiedział się tego i owego o makaronie.
Na fali tej inspiracji pokazał przepis na prosty makaron. Prosty, ale nie tak oczywisty, bo wyraźnie inny od tego, co przygotowujemy na co dzień. Rzeczywiście, włoskie dania makaronowe wydają się lżejsze od tych, którymi usiłujemy je w Polsce naśladować. Warto więc prześledzić przepis Strzelczyka i proste zabiegi, które czynią pasta potrawą bardziej włoską.
Moja babcia robiła ten obiad w każdy piątek. Wystarczy mąka i ziemniakiMakaron Strzelczyka
Do makaronu Tomasz Strzelczyk dodaje tuńczyka w sosie własnym ze słoika. Taka ryba to prosty produkt, który można zawsze mieć pod ręką. Warto zapolować na wersję inną niż te dyskontowe, ich pochodzenie i jakość może bowiem budzić nieco ostrożności.
Składniki
- 300 g makaronu
- 200 g pomidorków cherry (lub tyle samo zwykłych pomidorów)
- 200 g tuńczyka w sosie własnym
- 2 łyżeczki małych kaparów (można zastąpić oliwkami lub ogórkami konserwowymi)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- Sól, pieprz, oliwa
Domowy makaron po włosku
W garnku zagotowujemy 2 l wody i solimy. Czosnek rozgniatamy płazem noża i obieramy z łupin. Cebulę siekamy drobno. Pomidorki przekrawamy na połówki.
Makaron wrzucamy do gotującej się wody. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią czosnek i smażymy, aż zacznie się rumienić. Następnie zdejmujemy go, by się nie przypalił.
Na aromatyzowaną czosnkiem oliwę wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia. Dodajemy pomidory i na wolnym ogniu dusimy, aż zmiękną i wypuszczą nieco soku. Dodajemy kapary i koncentrat pomidorowy.
Na patelnię wylewamy chochlę wody spod gotującego się makaronu. Woda ze skrobią zwiąże się z oliwą, tworząc emulsyjny sos. Dodajemy do niego tuńczyka razem z płynem i mieszamy, aż składniki dobrze się rozprowadzą.
Kiedy makaron będzie al dente, odcedzamy go i (bez płukania) wrzucamy na patelnię. Przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy energicznie, wstrząsając patelnią. Makaron podajemy bez sera.
Wypróbuj też przepis Strzelczyka na kotlety z bakłażana i halibuta jako propozycję na Wigilię.