Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najszybsza karpatka bez pieczenia i parzonego ciasta. W tym roku podam ją na Święta
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 07.12.2024 06:00

Najszybsza karpatka bez pieczenia i parzonego ciasta. W tym roku podam ją na Święta

karpatka
fot. Ania Zyśk

Przepis Ani Zyśk to jeden z najszybszych sposobów na karpatkę. W ogóle nie odpalamy piekarnika, a w kuchni spędzimy nie więcej niż 20 minut. Za to ciasto wychodzi pyszne i okazałe.

Karpatka bez parzenia ciasta

Karpatka to ciasto, które zasłynęło tym, że było jednym z niewielu deserów w proszku dostępnych w Polsce od naprawdę dawna. Mamy już jednak dość gotowców! Dlatego dziś korzystamy z prostego i szybkiego przepisu Ani Zyśk.

Ania, prowadząca na Instagramie kanał jedz.pysznie, pokazuje naprawdę szybką karpatkę. Kanoniczna wersja powinna mieć parzone ciasto, co zajmuje nieco wysiłku. Jak jednak widać, można tego uniknąć.

Wsyp do kawy zamiast cukru. Waga pójdzie w dół, a jej smak zyska nowy wymiar

Prosta karpatka

Sekretem prostoty tego przepisu jest groszek ptysiowy. Jest on równie smaczną bazą jak płaty ciasta, które w teorii powinny być nieodłączną częścią deseru. Gotowa karpatka zaprezentuje się okazale na stole na co dzień, ale również od święta.

Składniki

  • 700 ml mleka
  • 100 groszku ptysiowego
  • 150 g cukru
  • 20 g ekstraktu waniliowego
  • 3 żółtka
  • 170 g mąki pszennej
  • 180 g masła

Sposób na karpatkę

Krok 1. Mleko, wanilię, żółtka i mąkę umieszczamy w rondelku. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy, cały czas mieszając.

płynne składniki
fot. Anna Zyśk

Krok 2. Miksujemy masło, aż stanie się puszyste. Następnie po łyżce dodajemy wystudzony budyń.

masa na karpatkę
fot. Anna Zyśk

Krok 3. Budyń miksujemy, aż połączy się w gęsty krem.

masa budyniowa
fot. Anna Zyśk

Krok 4. Na dno otwieranej formy o średnicy 20-22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wysypujemy warstwę groszku ptysiowego.

spód do karpatki
fot. Anna Zyśk

Krok 5. Do formy wylewamy masę i po wierzchu posypujemy pozostałym groszkiem ptysiowym. Odstawiamy do lodówki do pełnego stężenia.

gotowa karpatka
fot. Anna Zyśk