Najszybsza karpatka bez pieczenia i parzonego ciasta. W tym roku podam ją na Święta
Przepis Ani Zyśk to jeden z najszybszych sposobów na karpatkę. W ogóle nie odpalamy piekarnika, a w kuchni spędzimy nie więcej niż 20 minut. Za to ciasto wychodzi pyszne i okazałe.
Karpatka bez parzenia ciasta
Karpatka to ciasto, które zasłynęło tym, że było jednym z niewielu deserów w proszku dostępnych w Polsce od naprawdę dawna. Mamy już jednak dość gotowców! Dlatego dziś korzystamy z prostego i szybkiego przepisu Ani Zyśk.
Ania, prowadząca na Instagramie kanał jedz.pysznie, pokazuje naprawdę szybką karpatkę. Kanoniczna wersja powinna mieć parzone ciasto, co zajmuje nieco wysiłku. Jak jednak widać, można tego uniknąć.
Wsyp do kawy zamiast cukru. Waga pójdzie w dół, a jej smak zyska nowy wymiarProsta karpatka
Sekretem prostoty tego przepisu jest groszek ptysiowy. Jest on równie smaczną bazą jak płaty ciasta, które w teorii powinny być nieodłączną częścią deseru. Gotowa karpatka zaprezentuje się okazale na stole na co dzień, ale również od święta.
Składniki
- 700 ml mleka
- 100 groszku ptysiowego
- 150 g cukru
- 20 g ekstraktu waniliowego
- 3 żółtka
- 170 g mąki pszennej
- 180 g masła
Sposób na karpatkę
Krok 1. Mleko, wanilię, żółtka i mąkę umieszczamy w rondelku. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy, cały czas mieszając.
Krok 2. Miksujemy masło, aż stanie się puszyste. Następnie po łyżce dodajemy wystudzony budyń.
Krok 3. Budyń miksujemy, aż połączy się w gęsty krem.
Krok 4. Na dno otwieranej formy o średnicy 20-22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wysypujemy warstwę groszku ptysiowego.
Krok 5. Do formy wylewamy masę i po wierzchu posypujemy pozostałym groszkiem ptysiowym. Odstawiamy do lodówki do pełnego stężenia.