Ciasto na pierogi będzie twarde i niesmaczne. Wszystko przez 1 błąd
Pierogi są jednym z dań, bez których nie wyobrażamy sobie Wigilii. Przygotowane z kapustą i grzybami i polane zeszkloną na maśle cebulką smakują cudownie. Wystarczy jednak jeden błąd, a cała praca pójdzie na marne. Ciasto zamiast miękkie i elastyczne, stanie się twarde i pierogów nie obroni nawet najlepszy farsz.
Jak zrobić dobre ciasto na pierogi? Unikaj tych błędów
Pamiętaj, że podczas przygotowywania pierogów nie wolno się spieszyć. Wiele osób nie przesiewa mąki przed wyrabianiem ciasta i nie odstawia go na chwilę przed rozwałkowaniem. To wtedy też pierogi nie wychodzą tak, jak powinny. Największym błędem jest jednak dodanie jajka do ciasta. Wiele osób wyrabia masę z tym produktem, by wzbogacić smak. Prawdą jednak jest to, że przez jajko ciasto staje się twarde i mało elastyczne.
By uzyskać idealne ciasto, warto również pamiętać o dwóch zasadach. Woda do sparzenia mąki musi być gorąca. Do masy dodaj także niewielką ilość roztopionego masła. Ciasto wtedy się nie lepi i jest bardziej elastyczne.
Jeśli przygotowujesz pierogi przed Wigilią, przed mrożeniem należy je zblanszować. Wrzucaj je na dosłownie 30 sekund do wrzątku i wyciągnij, następnie ułóż na desce. Gdy ostygną, włóż je do zamrażarki na 3 godziny. Po tym czasie pierogi przełóż do woreczków strunowych. Są gotowe do mrożenia.
Strzelczyk wziął tuńczyka z puszki i zrobił z niego obiad. Wygląda i smakuje obłędnie, a kosztuje groszePrzepis na miękkie i elastyczne ciasto
Z podanego przepisu wyjdzie około 40 pierogów. Ciasto będzie idealne.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 ml gorącej wody
- szczypta soli
- 25 g masła
Ciasto na pierogi - przygotowanie
Na początku przesiej mąkę i rozpuść masło. Mąkę przesyp na stolnicę, wlej masło, dodaj szczyptę soli i wlej wodę. Wyrabiaj do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. W razie potrzeby podsyp delikatnie mąką, by ciasto się nie kleiło.
Wyrobioną masę przełóż do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw na 30 minut. Po tym czasie ponownie ugniataj ciasto przez około 2-3 minuty, a następnie podziel je na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj kółka.
Teraz dodaj przygotowany farsz, sklej pierogi i gotuj je w osolonej wodzie przez kilka minut, do wypłynięcia. Będą idealnie miękkie i delikatne.
Na Wigilię podaj również faworki z karpia i wyśmienite gołąbki z suszonymi grzybami. Rodzina będzie zachwycona.