Nie ma lepszego patentu na młodą kapustę. Z tym dodatkiem smakuje najlepiej
Cała radość w sezonie na młodą kapustę polega na tym, że produktu tego nie trzeba specjalnie obrabiać. Wystarczy poddusić ją z kilkoma przyprawami. Jest jedna kombinacja, w której odnajduje się ona najlepiej.
Duszona młoda kapusta
Wyjątkowo ciepła wiosna sprawia, że już w kwietniu można spodziewać się młodej kapusty , która czasem może też zaczynać się pojawiać dopiero w maju. Do końca wakacji będziemy mogli cieszyć się tym produktem, zdrowym, bogatym w mikroelementy i niezwykle dietetycznym.
Mając główkę takiej kapusty, wiele więcej nie potrzebujemy do szczęścia. Można nagotować sobie jej garnek i podawać go do obiadu. Jest też świetnym wsparciem diety, gdzie pojedyncza porcja może być niskokaloryczną przekąską. Niezastąpionym dodatkiem do takiej duszonej kapusty jest koperek , z którym komponuje się wprost idealnie.
Młoda kapusta z koperkiem
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Kulinarne Przygody. Nasza wersja jest bogatsza w dodatkowe smaki: przypominamy o jeszcze jednej świetnej w tym zestawieniu przyprawie, jaką jest kminek .
Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- ½ l bulionu warzywnego (można też użyć wody)
- 1 mały pęczek koperku
- 1 łyżeczka kminku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka soku z cytryny
- Sól, pieprz
Duszona młoda kapusta
Kapustę szatkujemy po wykrojeniu głąbów. Umieszczamy ją w garnku i zalewamy bulionem do około połowy wysokości. Umieszczamy na małym ogniu i powoli dusimy do miękkości . Kapusta będzie puszczać sok. Kiedy będzie już miękka, w miarę potrzeby odlewamy wody z garnka , by nie była zbyt rzadka.
Na patelni rozgrzewamy masło. Kiedy się wyszumuje, zasypujemy je mąką i rozprowadzamy na jednolitą zasmażkę. Wlewamy ją do kapusty. Dodajemy posiekany koperek, łyżeczkę kminku, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Możemy serwować ją od razu, ale taka potrawka świetnie przechowuje się w lodówce przez kilka dni .
Wypróbuj też przepisy na pyszną prostą sałatkę z ogórka i doskonały chleb bez mąki .