Smakosze.pl Przepisy Nie ma lepszego patentu na młodą kapustę. Z tym dodatkiem smakuje najlepiej
Fot. youtube.com/kulinarneprzygody

Nie ma lepszego patentu na młodą kapustę. Z tym dodatkiem smakuje najlepiej

17 kwietnia 2024

Cała radość w sezonie na młodą kapustę polega na tym, że produktu tego nie trzeba specjalnie obrabiać. Wystarczy poddusić ją z kilkoma przyprawami. Jest jedna kombinacja, w której odnajduje się ona najlepiej.

Duszona młoda kapusta

Wyjątkowo ciepła wiosna sprawia, że już w kwietniu można spodziewać się młodej kapusty , która czasem może też zaczynać się pojawiać dopiero w maju. Do końca wakacji będziemy mogli cieszyć się tym produktem, zdrowym, bogatym w mikroelementy i niezwykle dietetycznym.

Mając główkę takiej kapusty, wiele więcej nie potrzebujemy do szczęścia. Można nagotować sobie jej garnek i podawać go do obiadu. Jest też świetnym wsparciem diety, gdzie pojedyncza porcja może być niskokaloryczną przekąską. Niezastąpionym dodatkiem do takiej duszonej kapusty jest koperek , z którym komponuje się wprost idealnie.

szatkowanie kapusty
Fot. youtube.com/kulinarneprzygody
Niedroga i bez ości. Ta ryba bije na głowę nawet dorsza

Młoda kapusta z koperkiem

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Kulinarne Przygody. Nasza wersja jest bogatsza w dodatkowe smaki: przypominamy o jeszcze jednej świetnej w tym zestawieniu przyprawie, jaką jest kminek .

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • ½ l bulionu warzywnego (można też użyć wody)
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól, pieprz

Duszona młoda kapusta

Kapustę szatkujemy po wykrojeniu głąbów. Umieszczamy ją w garnku i zalewamy bulionem do około połowy wysokości. Umieszczamy na małym ogniu i powoli dusimy do miękkości . Kapusta będzie puszczać sok. Kiedy będzie już miękka, w miarę potrzeby odlewamy wody z garnka , by nie była zbyt rzadka.

Na patelni rozgrzewamy masło. Kiedy się wyszumuje, zasypujemy je mąką i rozprowadzamy na jednolitą zasmażkę. Wlewamy ją do kapusty. Dodajemy posiekany koperek, łyżeczkę kminku, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Możemy serwować ją od razu, ale taka potrawka świetnie przechowuje się w lodówce przez kilka dni .

Wypróbuj też przepisy na pyszną prostą sałatkę z ogórka i doskonały chleb bez mąki .

zasmażka w kapuście
Fot. youtube.com/kulinarneprzygody
Ułóż jabłka na cieście francuskim i zawiń w rulon. Ten deser robię w kilka minut
Podsmaż cebulę na patelni i wrzuć jajka. To mój ulubiony patent na śniadanie i kolację
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy