Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Podsmaż cebulę na patelni i wrzuć jajka. To mój ulubiony patent na śniadanie i kolację
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 16.04.2024 19:27

Podsmaż cebulę na patelni i wrzuć jajka. To mój ulubiony patent na śniadanie i kolację

jajka na patelni
fot. youtube/sophiasrecipes-1988

Ten doskonały, niezwykle prosty przepis na omlet to świetny pomysł na wprowadzenie odrobiny świeżości do naszych jajecznych śniadań i kolacji. Choć omlety wydają się wielu z nas czaso i pracochłonne, ten jest prosty w przygotowaniu jak jajecznica.

Jajka na śniadanie i kolację

Mówimy „jajko” i automatycznie myślimy „śniadanie i kolacja”. Choć wielu – jeśli nie większość – Polaków jada jajka na śniadanie często, a czasem niemal codziennie, nasz repertuar sposobów ich przygotowywania jest raczej ograniczony.

Jajko to źródło dobrze przyswajalnego białka i zdrowych tłuszczów. Jak przekonują dietetycy, warto przygotowywać je w mniej ściętej postaci. Dlatego jeśli nie decydujemy się na płynną jajecznicę lub jajko na miękko, warto też sięgnąć po pomysły na omlet, który nie jest ścięty zupełnie jak ciasto, ale dość wilgotny i soczysty.

gotowy omlet
fot. youtube/sophiasrecipes-1988
Posiekaj kapustę, dodaj ziemniaki i zapiecz. Ten tani obiad to hit w moim domu

Omlet na patelni

Podobny przepis znajdujemy na kanale Sophia's Recipes, gdzie prezentowany jest w nieco mniej przyprawionej ale równie ekspresowej wersji. Najważniejszy trik, który wykorzystujemy, przygotowując omlet w takiej postaci, to mieszanie jajek dopiero na patelni. Dzięki temu żółtko nie ścina się tak mocno, a omlet pozostaje soczysty.

Składniki

  • 6 jajek
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ½ papryczki chili
  • 80 g startej mozzarelli
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • Sól, pieprz, słodka papryka, tymianek
  • Masło i olej do smażenia

Kolacja z jajek

Na dużej patelni na oleju rozpuszczamy łyżkę masła. Podsmażamy cebulę, a kiedy zacznie robić się miękka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Pod koniec smażenia wrzucamy posiekane chili.

Na patelnię wybijamy jajka, nie rozbijając żółtek. Dodajemy posiekaną pietruszkę, startą mozzarellę i przyprawy. Tak smażymy całość przez chwilę, aż białko zacznie wyraźnie się ścinać.

Dopiero wtedy drewnianą łyżką rozbijamy żółtka, a całość mieszamy jak jajecznicę. Kiedy masa będzie w miarę dobrze wymieszana, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy przez ok. 7 minut, aż omlet będzie odpowiednio ścięty.

Wypróbuj też przepisy na śniadaniowe bułeczki z przejrzałych bananów i naleśniki w wersji wytrawnej.

mieszanie omletu na patelni
fot. youtube/sophiasrecipes-1988