Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten chleb upieczesz bez grama mąki. Zniknie do ostatniego okruszka, wystarczy pamiętać o 1 zasadzie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 05.04.2024 08:59

Ten chleb upieczesz bez grama mąki. Zniknie do ostatniego okruszka, wystarczy pamiętać o 1 zasadzie

chleb
Fot. YouTube/gotowanienaspontanie2212

Chleb bez mąki? To możliwe! Taki przysmak upieczesz dzięki temu przepisowi. Chrupiący, zdrowy i pyszny chleb zachwyci każdego smakosza. Jednak, by chleb wyszedł idealnie, musisz przestrzegać jednej zasady. 

Chleb bez mąki nie tylko na śniadanie

Zwykle mąka jest ważnym składnikiem chleba. Jednak przepis, który polecamy, w ogóle jej nie zawiera. Czy taki chleb może się udać? Jak najbardziej! Smakuje rewelacyjnie i zawsze znika do ostatniego okruszka. Chrupiący, pełen ziaren i pestek będzie odpowiadał całej rodzinie nie tylko na śniadanie. 

Co zastępuje mąkę? W tym przepisie głównym składnikiem jest twaróg. Ważne, żeby pamiętać o 1 zasadzie podczas przygotowywania tego pieczywa. Należy użyć twarogu półtłustego. W chlebie znajdziemy też płatki owsiane, siemię lniane i słonecznik. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Gotowanie na Spontanie! Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

chleb
Fot. YouTube/gotowanienaspontanie2212
Biorę 1 składnik i robię z niego domowe masło. Nie używam przy tym ani kropli śmietany

Jak zrobić chleb bez mąki?

Składniki:

  • ½ kg twarogu półtłustego
  • 4 jajka
  • ½ szklanki pestek z dyni
  • ½ szklanki słonecznika
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli

Zacznij od rozdrobnienia twarogu w misce, wbij do niego jajka i wsyp sól oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa nie powinna mieć zbyt dużo grudek. Teraz wsypujemy ziarna i pestki.

Na końcu dodajemy płatki owsiane i dokładnie mieszamy składniki. Masa będzie miała dość gęstą konsystencję. Formę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę. Wierzch chleba można posypać prosem lub makiem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i chleb piecz około 50 minut. 

Chrupiący chleb pełen ziaren na śniadanie

Po upływie tego czasu chleb wyjmujemy z piekarnika. Wyciągnij z papierem z formy i zostaw, by odpoczął. Chleb pięknie wyrasta, jest chrupiący i pyszny. Pełen smaku i zdrowych składników będzie idealny dla całej rodziny.  Warto przypomnieć, że jedzenie pestek i ziaren dostarcza nam witamin: A, B, C i E. 

Oprócz tego te zdrowe produkty pełne są wapnia, żelaza i magnezu. Wspomagają trawienie i pomagają zapobiegać otyłości. Skorzystaj z tego przepisu i upiecz chleb pełen smaku i zdrowia. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić tureckie śniadanie, które pokochali Polacy. Radziliśmy też, jak przygotować zapiekankę, która wystarczy nawet na kilka dni. 

chleb
Fot. YouTube/gotowanienaspontanie2212

Źródło: YouTube/gotowanienaspontanie2212

Zdjęcia: screen YouTube/gotowanienaspontanie2212

Tagi: Chleb Ser Przepis