Nie ma szybszego sposobu na sos czosnkowy. Smakuje lepiej niż z restauracji
Sos czosnkowy jest niezbędnym towarzyszem wielu przekąsek i świetnie sprawdza się jako dip na imprezach. Choć pozornie jest banalny w przygotowaniu, czasem brakuje nam wyczucia proporcji lub w pośpiechu zapominamy o niektórych składnikach. Ten przepis przychodzi z pomocą.
Idealny sos czosnkowy
Różnego rodzaju zestawienia najpopularniejszych dań pokazują, że do najczęściej jadanych obiadów na wynos Polacy najbardziej lubią sos czosnkowy . To, obok pomidorowego, niezbędny dodatek do pizzy. Coraz częściej jadamy go także z frytkami czy kebabem.
Jednak wiele hurtowo przygotowywanych sosów pozostawia wiele do życzenia. Do ich największych wad należą przesadzona słodycz i zbyt mało wyczuwalny czosnkowy posmak. Warto więc nauczyć się przygotowywać idealny sos czosnkowy samemu. Wychodzimy od tego prostego przepisu.
Przygotowujemy sos na bazie jogurtu i majonezu
W tym przepisie najważniejszy jest świeży czosnek . Ten sproszkowany sprzedawany w torebkach ma swoje zastosowania, ale nic nie zamieni świeżych ząbków jako składnika sosu. Przygotowanie tego sosu zajmuje kilka minut, a mocy nabiera on z czasem, w miarę jak czosnek oddaje swój smak.
Składniki
- 3 średnie ząbki czosnku
- 75 g skyru naturalnego
- 75 g majonezu (lub kolejne 75 g skyru)
- Opcjonalnie: odrobina posiekanego koperku
- Sól i biały pieprz do smaku
- Szczypta pieprzu cytrynowego lub pół łyżeczki soku z cytryny
Sos z posiekanym czosnkiem
Przygotowanie tego sosu nie wymaga specjalnego przepisu. Ot, mieszamy składniki w miseczce i dajemy im kwadrans na przegryzienie się. Warto jednak poświęcić chwilę na dokładne posiekanie czosnku. Dopiero kiedy drobinki rozprowadzą się w majonezowo-jogurtowej mieszance , otrzymamy prawdziwy sos czosnkowy.
Oczywiście najłatwiejszym rozwiązaniem jest użyć praski. Nie jest ona jednak konieczna. Szybszą metodą jest obranie czosnku poprzez zmiażdżenie go , co rozwiązuje dwa problemy naraz. Ząbek czosnku układamy na desce do krojenia, przykrywamy go płazem noża i silnie dociskamy lub uderzamy w nóż od góry. Odrzucamy – luźne teraz – łupinki otaczające ząbek i mamy czosnek rozwarstwiony wzdłuż włókien . Wystarczy teraz posiekać go w poprzek i otrzymujemy składnik sosu. Mieszamy go z pozostałymi i odstawiamy do przegryzienia smaków.
Wypróbuj też przepis na deser na bazie brzoskwiń i mleka oraz dowiedz się, co smakowitego zrobić ze skórkami po mandarynkach .