Smakosze.pl Przepisy Nie ma szybszego sposobu na sos czosnkowy. Smakuje lepiej niż z restauracji
Canva/radist

Nie ma szybszego sposobu na sos czosnkowy. Smakuje lepiej niż z restauracji

22 stycznia 2024

Sos czosnkowy jest niezbędnym towarzyszem wielu przekąsek i świetnie sprawdza się jako dip na imprezach. Choć pozornie jest banalny w przygotowaniu, czasem brakuje nam wyczucia proporcji lub w pośpiechu zapominamy o niektórych składnikach. Ten przepis przychodzi z pomocą.

Idealny sos czosnkowy

Różnego rodzaju zestawienia najpopularniejszych dań pokazują, że do najczęściej jadanych obiadów na wynos Polacy najbardziej lubią sos czosnkowy . To, obok pomidorowego, niezbędny dodatek do pizzy. Coraz częściej jadamy go także z frytkami czy kebabem.

Jednak wiele hurtowo przygotowywanych sosów pozostawia wiele do życzenia. Do ich największych wad należą przesadzona słodycz i zbyt mało wyczuwalny czosnkowy posmak. Warto więc nauczyć się przygotowywać idealny sos czosnkowy samemu. Wychodzimy od tego prostego przepisu.

sos czosnkowy z koperkiem

Dodaję do pierogów owoce, o których nikt by nawet nie pomyślał. Właśnie trwa na nie sezon

Przygotowujemy sos na bazie jogurtu i majonezu

W tym przepisie najważniejszy jest świeży czosnek . Ten sproszkowany sprzedawany w torebkach ma swoje zastosowania, ale nic nie zamieni świeżych ząbków jako składnika sosu. Przygotowanie tego sosu zajmuje kilka minut, a mocy nabiera on z czasem, w miarę jak czosnek oddaje swój smak.

Składniki

  • 3 średnie ząbki czosnku
  • 75 g skyru naturalnego
  • 75 g majonezu (lub kolejne 75 g skyru)
  • Opcjonalnie: odrobina posiekanego koperku
  • Sól i biały pieprz do smaku
  • Szczypta pieprzu cytrynowego lub pół łyżeczki soku z cytryny

Sos z posiekanym czosnkiem

Przygotowanie tego sosu nie wymaga specjalnego przepisu. Ot, mieszamy składniki w miseczce i dajemy im kwadrans na przegryzienie się. Warto jednak poświęcić chwilę na dokładne posiekanie czosnku. Dopiero kiedy drobinki rozprowadzą się w majonezowo-jogurtowej mieszance , otrzymamy prawdziwy sos czosnkowy.

Oczywiście najłatwiejszym rozwiązaniem jest użyć praski. Nie jest ona jednak konieczna. Szybszą metodą jest obranie czosnku poprzez zmiażdżenie go , co rozwiązuje dwa problemy naraz. Ząbek czosnku układamy na desce do krojenia, przykrywamy go płazem noża i silnie dociskamy lub uderzamy w nóż od góry. Odrzucamy – luźne teraz – łupinki otaczające ząbek i mamy czosnek rozwarstwiony wzdłuż włókien . Wystarczy teraz posiekać go w poprzek i otrzymujemy składnik sosu. Mieszamy go z pozostałymi i odstawiamy do przegryzienia smaków.

Wypróbuj też przepis na deser na bazie brzoskwiń i mleka oraz dowiedz się, co smakowitego zrobić ze skórkami po mandarynkach .

Czosnek w miseczce

Kręciłam nosem, gdy widziałam co mama dodaje do placków ziemniaczanych. Zmieniłam zdanie po 1 kęsie
Taką sałatkę zrobiłam z okazji Dnia Dziadka. Jest 100 razy lepsza niż jarzynowa
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy