Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wylewam mleko z dodatkami na brzoskwinie i po chwili mam smakowity deser
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 20.01.2024 16:01

Wylewam mleko z dodatkami na brzoskwinie i po chwili mam smakowity deser

brzoskwinie
YouTube/@schone desserts

Masz ochotę na słodki deser po obiedzie, ale nie masz pomysłu, co zrobić? Zerknij na ten przepis i zrób niespodziankę swoim bliskim. Jest niezwykle prosty i bardzo brzoskwiniowy. 

Deser inny niż wszystkie

Deser to nieodłączny element jadłospisu. Stanowi idealne uzupełnienie obiadu. Zgodnie z regułą musi być słodki, ale nie tyle, aby było ci niedobrze. Najlepiej, kiedy jest owocowy, a słodycz bierze się właśnie z naturalnych cukrów. 

Idealną propozycją jest ten deser, którego podstawą są brzoskwinie. Gwarantują udany deser dla całej rodziny. Będzie idealnie pasował do mocnej i gorzkiej kawy. 

kawa.jpg
Canva/@GabiSanda

 

Co będzie ci potrzebne do przygotowania tego deseru?

Do tego smakowitego deseru będziesz potrzebować tylko kilka składników. Podobny przepis znajdziesz na kanale schone desserts, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie w tym artykule. 

Składniki:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 400 ml soku brzoskwiniowego
  • 150 g mleka skondensowanego
  • 300 ml mleka
  • 80 g skrobi
  • 250 g serka śmietankowego
  • 2 brzoskwinie
  • 30 g cukru 

Deser inny, ale też bardzo prosty

Zacznij od odcedzenia brzoskwiń z puszki i przełóż je do miski. Dodaj mleko skondensowane i zblenduj na jednolitą konsystencję. Dodaj sok brzoskwiniowy, mleko, skrobie i wymieszaj trzepaczką. 

Całość przelej do garnka. Gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając. Po zgęstnieniu dodaj serek. Mieszaj do połączenia składników. Całość przelej do formy do pieczenia i odstaw do lodówki. 

Brzoskwinie obierz i pokrój w cienkie plasterki. Rozgrzej olej na patelni i dodaj skrojone plastry, wsyp cukier. Smaż do momentu zmięknięcia owoców. Następnie wyciągnij masę z brzoskwiń i mleka z lodówki. Na jej wierzch wyłóż podsmażoną brzoskwinię. Odstaw do momentu zgęstnienia w lodówce na oko 4 godziny. Po tym czasie krój na kawałki i podawaj swoim gościom. Będą zachwyceni. Sprawdź, co Strzelczyk robi ze schabu oraz na co zwracać uwagę, kupując pączki

brzoskwinia.jpg
Canva/@GerdSchiffler