Nie miałam już pomysłu, co zrobić z cukinią. Babcia podsunęła mi najlepszy sposób, smak rozkłada na łopatki
Cukinia jest jednym z pysznych smaków lata. Przygotowywałam ją w wakacje bardzo często. W końcu nie miałam już pomysłu, co zrobić z tym sezonowym warzywem. Wtedy z pomocą przyszła babcia. Dostałam rewelacyjny przepis na cukinię.
Jak wykorzystać w kuchni cukinię?
Cukinia ma szerokie zastosowanie w naszej kuchni. To delikatne warzywo świetnie nadaje się do robienie placków, zapiekanek, czy sałatek . Cukinię można też grillować i robić z niej kotlety. Jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa.
Jedzenie cukinii wspiera nasz układ trawienny i dostarcza niezłej porcji błonnika. Jednak tak często przyrządzałam cukinię, że w końcu zabrakło mi pomysłu, co z nią dalej robić. Babcia poleciła mi przepis na pyszne kopytka . To był kulinarny strzał w 10!
Jak zrobić kopytka z cukinii?
Składniki:
- cukinia
- mąką
- twaróg
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek
- przyprawy
Cukinię kroimy i miksujemy ze świeżą bazylią. Dodajemy oliwę z oliwek i jeszcze miksujemy. Dodajemy twaróg i mąkę . Konsystencja ciasta powinna być twarda i zwarta.
Następnie z ciasta formujemy wałeczki i je kroimy. Gotujemy w dużym garnku w wodzie z solą. Możemy wlać odrobinę oliwy z oliwek. Kopytka wkładamy do wrzątku i gotujemy 3-4 minuty. Czas liczymy od momentu wypłynięcia kopytek. Wyjmujemy je łyżką cedzakową.
Kopytka z cukinii, czyli pyszny obiad
Warto dodać, że cukinii nie obieramy, ale możemy usunąć gniazda nasienne. Kopytka smakują doskonale z pesto i startym parmezanem . Pasuje do nich też sos pomidorowy lub czosnkowy. Kopytka z cukinii będą też wyśmienite z mięsem w sosie i surówkami.
To danie przygotujemy w 30 minut. Będzie jeszcze lepiej smakować po odgrzaniu następnego dnia. Kopytka z cukinii są smaczne i bardzo chrupiące. To doskonały pomysł na obiad. Pisaliśmy o cukinii w zalewie. Podawaliśmy też przepis na cukinię po indyjsku.
Źródło: beszamel.se.pl