Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Próbowałam tej cukinii ostatnio u koleżanki. Smak powalił mnie na łopatki, ta zalewa to rewelacja

Próbowałam tej cukinii ostatnio u koleżanki. Smak powalił mnie na łopatki, ta zalewa to rewelacja

Cukinia w zalewie curry
Screen z filmu na kanale YouTube Swojskie jedzonko

Cukinia w zalewie curry jest fantastyczna. Niedawno spróbowałam jej po raz pierwszy i tak mi się spodobała, że poprosiłam koleżankę o przepis. Jest bardzo prosty.

Prosta i smaczna cukinia w zalewie curry

Chrupiące warzywo o niesamowitym aromacie warte jest włożenia odrobiny wysiłku w przygotowanie. Jeśli macie sporo cukinii śmiało podwajajcie porcję. I tak zniknie w tempie ekspresowym.

Składniki:

  • 1,75 kg cukinii
  • 750 ml wody
  • 175 ml octu 10%
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka soli niejodowanej
  • 2 płaskie łyżki mieszanki curry

Do każdego słoika:

  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • pół łyżeczki ziaren gorczycy

Pięć pełnych smacznej cukinii słoików o pojemności 500 ml zrobimy w kilka chwil. W dalszej części artykułu znajdziecie pełną instrukcję wykonania wraz ze wskazówkami.

Pyszna cukinia w zalewie curry.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube e-PrzepisyKulinarne
Co zrobić, żeby sernik nie opadał? Moja babcia dała mi najcenniejszą radę, mało kto tak robi

Jak zrobić cukinię w zalewie curry? Szybko i niemal bez wysiłku

Umytą cukinię pozbawiamy końców. Rozcinamy na pół i usuwamy gniazda nasienne, jeśli występują. Tniemy w 8-centymetrowe, cienkie słupki. Tak przygotowane warzywo ciasno układamy w czystych słoikach.

Wrzucamy wszystkie przyprawy, a następnie wlewamy chłodną zalewę. Zamykamy i przenosimy do piekarnika. Uruchamiamy urządzenie i ustawiamy temperaturę 120 stopni Celsjusza.

Gdy zostanie osiągnięta, odliczamy jeszcze 20 minut. Wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki, powoli studząc przetwory. Zimne przenosimy do spiżarki. 

Jak podawać cukinię w zalewie curry?

Warzywne słupki o wyrazistym smaku świetnie smakują zarówno z obiadowymi kotletami, jak i pastami do pieczywa. Sprawdzą się też w sałatkach na bazie zielonych listków i lekkich kasz.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na wyroby z cukinii. Spróbujcie koniecznie znakomitej cukinii po prowansalsku. Być może skusi was też receptura na pyszny dżem z dodatkiem cytryn.

Zalewa do cukinii musi być zimna.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube e-PrzepisyKulinarne