Smakosze.pl Przepisy Nie musisz moczyć schabowych w mleku i cebuli. Ta marynata da o wiele lepsze rezultaty
YouTube/@atomowakuchnia

Nie musisz moczyć schabowych w mleku i cebuli. Ta marynata da o wiele lepsze rezultaty

30 lipca 2023

Kotlety schabowe to jedne z najbardziej ulubionych dań obiadowych Polaków. Należą już do klasyki kuchni polskiej. Kojarzą się z rodzinnymi obiadami i wyjątkowym smakiem. Co zrobić, by kotlety schabowe były niezwykle kruche i lekkie? Nie musisz moczyć schabowych w mleku i cebuli. Polecamy zdrową marynatę, która daje wyjątkowe efekty.

Kotlet schabowy smaczny i szybki

Kotlety schabowe dość często goszczą na stołach Polaków. Przyrządzamy to danie, bo jest proste w przygotowaniu i szybko możemy cieszyć się jego smakiem. Kotlety schabowe są pożywne, smaczne i dostarczają nam dużo energii . Jednak zdarza się, że nie są tak kruche, jak byśmy sobie tego życzyli. Wiele osób moczy schabowe w mleku i cebuli.

Jednak i ten sposób nie zawsze przynosi spodziewane efekty, choć ma zapewnić wyjątkową miękkość. Polecamy inny sposób na pyszne schabowe. Dzięki tej marynacie kotlety będą się wprost rozpływać w ustach. Ich kruchość i smak was zadziwi.

Anna robi sernik na zimno z 2 składników. Nie znajdziesz lepszego ciasta na upał

Marynata z maślanki i majeranku do schabowych

Polecamy przygotowanie marynaty z maślanki i majeranku, która sprawi, że kotlety schabowe będą wyjątkowo kruche i lekkie dla żołądka. W sezonie letnim warto wykorzystać świeży majeranek i dodać go do maślanki. Natomiast poza sezonem można użyć majeranku suszonego.

Marynata z majerankiem i czosnkiem oprócz kruchości nada kotletom schabowym wyjątkowego smaku i chrupkości. Będzie smaczną i o wiele zdrowszą alternatywą do moczenia schabowych w mleku i cebuli. Tak przyrządzone kotlety będą smakować całej rodzinie. Przyrządzisz je w prosty sposób. Spróbuj koniecznie.

Jak przygotować schabowe w marynacie z tymianku?

Składniki:

  • 500 g schabu bez kości
  • 1 szklanka maślanki
  • sól
  • pieprz
  • gałązki świeżego majeranku lub majeranek suszony
  • 100 g mąki
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia

Schab umyj i pokrój w plastry, a następnie rozbij przez folię. Dzięki niej mięso nie porwie się na mniejsze kawałki. Mięso posyp solą i pieprzem. Gałązkę majeranku włóż do naczynia i połóż na niej plaster schabu. W ten sam sposób poprzekładaj  pozostałe porcje schabu. Całość zalej maślanką i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Mięso odsącz z marynaty. Przygotuj jajka do panierki i bułkę tartą oraz mąkę. Panieruj kotlety w mące, jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu, aż kotlety będą złote. Pisaliśmy o tym, co zrobić, by schabowe nie wychodziły twarde. Radziliśmy, na czym smażyć te kotlety.

schabowy
Canva/gbh007
Przywiozłam z wakacji przepis na sałatkę grecką. Teraz robię tylko taką, ta przyprawa działa cuda
Wymieszaj z wodą i zanurz w nim cytrynę. Usuniesz z niej zbędne pestycydy
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy