Nie musisz moczyć schabowych w mleku i cebuli. Ta marynata da o wiele lepsze rezultaty
Kotlety schabowe to jedne z najbardziej ulubionych dań obiadowych Polaków. Należą już do klasyki kuchni polskiej. Kojarzą się z rodzinnymi obiadami i wyjątkowym smakiem. Co zrobić, by kotlety schabowe były niezwykle kruche i lekkie? Nie musisz moczyć schabowych w mleku i cebuli. Polecamy zdrową marynatę, która daje wyjątkowe efekty.
Kotlet schabowy smaczny i szybki
Kotlety schabowe dość często goszczą na stołach Polaków. Przyrządzamy to danie, bo jest proste w przygotowaniu i szybko możemy cieszyć się jego smakiem. Kotlety schabowe są pożywne, smaczne i dostarczają nam dużo energii . Jednak zdarza się, że nie są tak kruche, jak byśmy sobie tego życzyli. Wiele osób moczy schabowe w mleku i cebuli.
Jednak i ten sposób nie zawsze przynosi spodziewane efekty, choć ma zapewnić wyjątkową miękkość. Polecamy inny sposób na pyszne schabowe. Dzięki tej marynacie kotlety będą się wprost rozpływać w ustach. Ich kruchość i smak was zadziwi.
Marynata z maślanki i majeranku do schabowych
Polecamy przygotowanie marynaty z maślanki i majeranku, która sprawi, że kotlety schabowe będą wyjątkowo kruche i lekkie dla żołądka. W sezonie letnim warto wykorzystać świeży majeranek i dodać go do maślanki. Natomiast poza sezonem można użyć majeranku suszonego.
Marynata z majerankiem i czosnkiem oprócz kruchości nada kotletom schabowym wyjątkowego smaku i chrupkości. Będzie smaczną i o wiele zdrowszą alternatywą do moczenia schabowych w mleku i cebuli. Tak przyrządzone kotlety będą smakować całej rodzinie. Przyrządzisz je w prosty sposób. Spróbuj koniecznie.
Jak przygotować schabowe w marynacie z tymianku?
Składniki:
- 500 g schabu bez kości
- 1 szklanka maślanki
- sól
- pieprz
- gałązki świeżego majeranku lub majeranek suszony
- 100 g mąki
- 2 jajka
- bułka tarta
- tłuszcz do smażenia
Schab umyj i pokrój w plastry, a następnie rozbij przez folię. Dzięki niej mięso nie porwie się na mniejsze kawałki. Mięso posyp solą i pieprzem. Gałązkę majeranku włóż do naczynia i połóż na niej plaster schabu. W ten sam sposób poprzekładaj pozostałe porcje schabu. Całość zalej maślanką i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Mięso odsącz z marynaty. Przygotuj jajka do panierki i bułkę tartą oraz mąkę. Panieruj kotlety w mące, jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu, aż kotlety będą złote. Pisaliśmy o tym, co zrobić, by schabowe nie wychodziły twarde. Radziliśmy, na czym smażyć te kotlety.