Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Kotlety schabowe wychodzą twarde? Musiałaś zapomnieć o najważniejszej zasadzie, jest kluczowa
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 22.07.2023 11:10

Kotlety schabowe wychodzą twarde? Musiałaś zapomnieć o najważniejszej zasadzie, jest kluczowa

kotlety schabowe
Canva/Anetlanda

Kotlety schabowe to jedno z najbardziej lubianych dań obiadowych w Polsce. Można je szybko przygotować i smakują bez względu na dodatki, z jakimi je podamy. Jednak zdarza się, że schabowe wychodzą twarde. Powodem jest to, że zapominamy o ważnej zasadzie i użyciu jednego produktu podczas smażenia. 

Kotlety schabowe, czyli pyszny obiad od ręki

Kotlety schabowe są często wybierane jako danie obiadowe. Są smaczne, pożywne i można je przygotować w krótkim czasie. Schab jest mięsem, które dostarcza naszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych. W tym mięsie znajdziemy wysokowartościowe białko oraz witaminy z grupy B. 

Oprócz tego jedzenie schabu dostarczy nam żelaza i cynku, które są łatwo przyswajalne. Jednak, co zrobić, by kotlety schabowe nie wychodziły nam twarde? Jest na to sprawdzony sposób, który stosuje się od wielu lat. Chodzi o produkt do smażenia kotletów. 

Od lat nie robię gołąbków. Znalazłam 100 razy lepszy sposób, wszyscy zajadają aż się uszy trzęsą

Kotlety- smaż je na smalcu

Kotlety schabowe nie warto smażyć na oleju. Do smażenia tego pożywnego dania zawsze wybieraj smalec. Zły wybór tłuszczu do smażenia zaważy na kruchości i soczystości mięsa. Kotlety schabowe, które usmażymy na smalcu- nie wyjdą twarde, a będą miękkie i soczyste.

Smalec ma wysoką temperaturę dymienia i dlatego idealnie nadaje się do smażenia kotletów schabowych. Inne tłuszcze mają niższą temperaturę dymienia i mogą się wcześniej przypalać. Smalec podkreśla też idealnie smak mięsa. Kotlety smażmy na smalcu po około 4 minuty z każdej strony. Powinny uzyskać ciemnozłoty kolor.

Inne sposoby na to, by kotlety nie wyszły twarde

Pamiętajmy, żeby dokładnie rozbić mięso z dwóch stron przed smażeniem. Jednak kotlety nie mogą być zbyt cienkie. Następnie doprawmy je solą i pieprzem, obtoczmy w mące, jajku i bułce tartej. Będą soczyste i chrupiące. 

Warto też usunąć żyłki z mięsa i to mięso zamarynować. Warto do tego użyć mleka i cebuli, a mięso zostawić w takiej marynacie na około 2 godziny. Taki zabieg sprawi, że kotlety nie będą twarde, a wręcz przeciwnie- miękkie i soczyste. Pokazywaliśmy, jak usunąć żyłki z mięsa. Informowaliśmy, jak schabowe robią zawodowcy. 

schabowy
Canva/gbh007

Źródło: gotujmy.pl, smaker.pl