Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Wymieszaj z wodą i zanurz w nim cytrynę. Usuniesz z niej zbędne pestycydy

Wymieszaj z wodą i zanurz w nim cytrynę. Usuniesz z niej zbędne pestycydy

Skuteczne mycie cytryny
canva./Maksym Panchuk

Cytryna oraz jej skórka są pełne aromatu. Nim jednak ich użyjemy, należy je dokładnie umyć, by usunąć szkodliwe związki chemiczne, jakimi została potraktowana podczas uprawy i transportu. Prosty domowy sposób wystarczy. Zdradzamy jaki produkt będą pomocne.
 

Dokładne mycie cytryny jest konieczne

Cytrusy docierają do Polski z daleka. Z tego względu producenci stosują szereg środków, które mają na celu uchronić owoce przed zepsuciem. Jeśli wiec chcemy dodać skórkę do deserów lub potrawy, najlepiej jest zaopatrzyć się w owoce ekologiczne.

Tak uprawiane rośliny nie są spryskiwane pestycydami i herbicydami. Mycie może się więc odbyć bez specjalnych roztworów — wystarczy ciepła woda i czysta szczoteczka.

Co, jednak gdy nie możemy pozwolić sobie na zakup ekologicznych cytryn? Z pomocą przyjdą nam środki, które zawsze powinniśmy mieć w kuchni, czyli ocet i soda oczyszczona. Ich użycie wcale nie będzie trudne.

Ciocia dodawała do surówki z pora aromatyczny dodatek. W żadnej restauracji nie jadłam lepszej

Dwuetapowe mycie cytryny gwarantuje bezpieczeństwo

Wyszorowane pod strumieniem ciepłej wody owoce są już pozbawione zanieczyszczeń, które w wodzie się nie rozpuszczają takich jak np. kurz. Na skórce wciąż jednak pozostają bakterie i opryski, o których już wspominaliśmy. Wypłukanie owoców w roztworze kwaśnym i roztworze zasadowym usunie problem.

Procedura jest prosta. Najpierw zanurzamy cytryny w ciepłej wodzie z dodatkiem octu jabłkowego. Po kilku minutach takiej kąpieli przenosimy nasze cytryny do roztworu sody oczyszczonej. Na koniec spłukujemy resztki płynu i osuszamy skórkę. Możemy już przystąpić do ścierania skórki

Jak wykorzystać cytrynę w kuchni?

Sok z owocu przyda się wszędzie tam, gdzie zależy nam na zachowaniu balansu smaku. Można go dodawać do sałatkowych sosów takich jak np. winegret, zup czy ciast. Z powodzeniem też wzbogaci smak napojów.

Skórkę cytryny warto wykorzystać jako źródło olejków eterycznych. Namoczona w wodzie świetnie sprawdzi się jako element domowego płynu do sprzątania z octem (proporcje woda:ocet to 1:1). Więcej zastosowań opisujemy w tym artykule. Ten materiał natomiast zdradza, dlaczego warto pić wodę z cytryną.

Cytrynę trzeba myć.png
canva/FangXiaNuo

Źródło: pysznosci