Smakosze.pl Przepisy Nie rób tych naleśników, bo są za dobre. Mógłbym je jeść codziennie
Fot. YouTube/Kulinarne przygody

Nie rób tych naleśników, bo są za dobre. Mógłbym je jeść codziennie

13 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Naleśniki nie tylko na słodko i na deser. Poznaj przepis i przygotuj z nich doskonały obiad. Smak spodoba się całej rodzinie i będzie domagała się, abyś przyrządzała je znacznie częściej. Taki obiad przygotujesz za grosze. Poznaj przepis i zrób to danie nawet dzisiaj.

Naleśniki nie tylko słodkie

W tradycyjnym wydaniu naleśniki podaje się na słodko z dżemami, twarogiem lub kremem czekoladowym. Oczywiście czasami odchodzi się od tej reguły. Naleśniki są przecież niezastąpionym składnikiem krokietów i występują wtedy w wersji na słono.

My trafiliśmy na przepis, w którym naleśniki przyrządza się z mięsnym i warzywnym farszem, a następnie zapieka. Wtedy smakują wyśmienicie, dlatego koniecznie poznaj przepis i przygotuj je na obiad. Domownicy nie będą mogli wyjść z podziwu, a ty z poniższym przepisem zrobisz je bardzo łatwo.

farsz do naleśnik.jpg
Fot. YouTube/Kulinarne przygody
Taką sałatkę podam na 15 sierpnia jest lepsza niż gyros i jarzynowa razem wzięte

Zupełnie inne składniki niż na te tradycyjne

Naleśniki każdy z nas ceni nie tylko za smak i uniwersalność, a również za to, że ich przygotowanie jest łatwe i nie wymaga wielu składników. W tym przepisie jest ich nieco więcej i zdecydowanie różnią się od tych na te tradycyjne. Potrzebne są składniki na farsz. Między innymi mięso z kurczaka oraz pieczarki.  O wszystkich potrzebnych i ich proporcjach dowiesz się, sprawdzając listę umieszczona poniżej. Pamiętaj, aby żadnego składnika nie pomijać. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Kulinarne przygody , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 ½ szklanki wody
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 500 g filetu z kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 200 g żółtego sera w kostce
  • przyprawa gyros
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka majonezu
  • olej

Przepis na zapiekane naleśniki

Zacznij od przygotowania naleśników. Do miski wsyp mąkę oraz szczyptę soli. Wlej wodę, mleko i wbij jajko. Za pomocą miksera wymieszaj składniki na jednolitą masę. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj ciasto naleśnikowe i rozprowadzaj je po powierzchni. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia.

Kiedy usmażysz naleśniki, przygotuj farsz. Kurczaka umyj, oczyść z błon i pokrój na w małą kostkę. Obtocz go w przyprawie gyros. Paprykę oraz cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę z papryką. Dodaj mięso oraz pokrojone w cienkie plastry pieczarki. Smaż składniki, do momentu wysmażenie mięsa i zmiękniecie warzyw.

Na naleśniki nakładaj odrobinę farszu, posyp go odrobiną startego sera, a następnie zawiń całość jak krokieta. Zawiniątka układaj obok siebie w naczyniu żaroodpornym lub w blaszce. W misce wymieszaj ketchup z majonezem. Powstałym sosem posmaruj wierzch naleśników, a następnie posyp je serem. Całość zapiekaj w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Gotowe naleśniki podawaj na obiad.

Sprawdź także przepis na sałatkę oraz dowiedz się, jak zrobić szybki obiad .

zapiekane nale.jpg
Fot. YouTube/Kulinarne przygody
Tę zupę robię zawsze, gdy mam mało czasu. Nawet mąż nie kręci nosem, tylko prosi o dokładkę
Zapomnij o drożdżowym. To ciasto ze śliwkami zrobisz o wiele szybciej
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy