Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tę zupę robię zawsze, gdy mam mało czasu. Nawet mąż nie kręci nosem, tylko prosi o dokładkę
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 13.08.2024 07:00

Tę zupę robię zawsze, gdy mam mało czasu. Nawet mąż nie kręci nosem, tylko prosi o dokładkę

zupa gołąbkowa
Fot. YouTube/beciagotuje

Brak czasu może być wrogiem w kuchni. Jednak nawet gdy go brakuje, przyrządzam doskonałą i pożywną zupę. Jest tak dobra, że cieszy się dużym powodzeniem i znika w mgnieniu oka z talerzy.

Zupa gołąbkowa z mięsem mielonym zachwyca smakiem

Co robisz, gdy brakuje ci czasu na gotowanie? Rezygnujesz z pichcenia w kuchni? Ja tego nie robię, ale sięgam po sprawdzony sposób na pyszny obiad. Dzięki temu przepisowi gotuje zupę gołąbkową z mięsem mielonym. 

To smaczne i treściwe danie uwielbia moja rodzina. Soczyste pulpety w zupie z kapustą i pomidorami smakują, że palce lizać. Ten przepis jest wart polecenia, bo zapewnia smaczny rezultat na talerzu. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Becia gotuje. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

zupa gołąbkowa
Fot. YouTube/beciagotuje
Sprawdziliśmy, w którym sklepie zrobisz tańsze zakupy. Wnioski są zaskakujące

Jak ugotować zupę gołąbkową z mięsem mielonym?

Składniki:

  • ½ kg kapusty
  • 3 ogony do wywaru
  • 1 ½ litra wody
  • ½ kg mięsa mielonego
  • sól
  • pieprz
  • pieprz ziołowy
  • 4 łyżki ryżu
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego
  • ok. 1 szklanki soku pomidorowego
  • czosnek w proszku
  • kwaśna śmietana
  • koperek

Przygotowanie zupy zacznij od ugotowania wywaru mięsnego na ogonach. Dołóż drobno poszatkowaną kapustę. Gotuj do miękkości. Następnie zrób pulpety. Do miski przełóż mięso mielone, wsyp sól, pieprz i pieprz ziołowy. Formuj pulpety i wkładaj je do garnka z kapustą.

 Gotuj 15 minut na małym ogniu. Wsyp ryż i wymieszaj składniki. Gotuj 20 minut, a następnie wlej przecier pomidorowy, a po kilku minutach sok pomidorowy. Wsyp czosnek i posól do smaku. Zagotuj i odstaw. Następnie zupę gołąbkową z mięsem mielonym podawaj z koperkiem i kleksem kwaśnej śmietany.

Zupa gołąbkowa z mięsem mielonym, czyli szybki obiad

Zupa gołąbkowa z mięsem mielonym jest wyrazista w smaku i zapewnia uczucie sytości. Pełna kapusty, pulpetów i ryżu zaspokoi nawet największy głód. Oprócz tego to pyszne danie zrobisz w prosty i szybki sposób.

Zupa smakuj jeszcze lepiej po ponownym podgrzaniu. Wystarczy na co najmniej dwa obiady i sprawdzi się, gdy brakuje czasu na gotowanie. Pełna smaku i treściwa gwarantuj wartościowy posiłek. Pisaliśmy o tym, jak podkręcić smak konfitur śliwkowych. Podawaliśmy przepis na wyborny sos do kurek. 

zupa gołąbkowa
Fot. YouTube/beciagotuje