Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Potrzebuję kilku składników i 30 minut, szybki obiad robię w chwilę. Syci lepiej niż schabowy
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 12.08.2024 21:00

Potrzebuję kilku składników i 30 minut, szybki obiad robię w chwilę. Syci lepiej niż schabowy

mięso mielone w misce
fot. Canva

Makaron z klopsikami to jedna z ulubionych amerykańskich wariacji na temat włoskiej kuchni. Sam przepis oczywiście też ma włoskie korzenie. A w tym prostym i szybkim wydaniu możemy sprowadzić go na swojski grunt.

Błyskawiczny makaron z klopsikami

W nieśmiertelnej scenie miłosnej z „Zakochanego kundla” Disneya z 1955 roku dwa psiaki na randce zjadają na spółkę długą nitkę makaronu, co kończy się pocałunkiem. Romantyczna potrawa, która ich połączyła, to pasta with meatballs, amerykańskie wydanie włoskiego spaghetti con polpette di carne, czyli makaronu z mięsnymi klopsikami. Choć jego pieskie wydanie jest romantycznym daniem, tak naprawdę to błyskawiczny obiad w 30 minut.

Oczywiście, Włosi, jak to Włosi, mają swoją oryginalną i jedynie słuszną wersję tej potrawy. Jednak łatwo przygotować taki obiad na szybko jako zwykłe, codzienne danie. To jedna z najlepszych postaci makaronowych posiłków.

pulpety na patelni

Trę na tarce i mieszam w naczyniu do pieczenia. Robię w poniedziałek, starcza na cały tydzień

Makaron na szybko

Klopsiki nie są oczywiście niczym nowym w polskiej kuchni. Danie to można zresztą z łatwością porównać do tradycyjnych kotletów mielonych. Jednak w tym wydaniu z makaronem w sosie pomidorowym, z lekko włoską nutą, są po prostu pysznym wydaniem dobrze znanej potrawy.

Składniki

  • ½ kg mięsa mielonego
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • 1 puszka passaty pomidorowej
  • 1 kajzerka namoczona w mleku lub wodzie i odciśnięta
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 4-5 dużych kaparów lub 2 łyżki małych
  • Opcjonalnie: 2 fileciki anchois
  • Sól, pieprz, olej do smażenia

Obiad w 30 minut

Mięso łączymy w misce z dobrze odciśniętą bułką i posiekaną natką pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wybijamy jajko i wyrabiamy na gładką, kleistą masę. Z masy formujemy niewielkie pulpeciki.

Pulpeciki dokładnie obsmażamy, by były złociste z zewnątrz. Podczas smażenia dodajemy na patelnię posiekaną cebulę. Kiedy pulpety będą gotowe, wylewamy na patelnię passatę. Sos zagotowujemy i zmniejszamy ogień.

Siekamy kapary i anchois i dodajemy do sosu. Gotujemy przez 3-4 minuty. Sos można rozrzedzić wodą z przepłukanego opakowania po pomidorach. Pod koniec gotowania przyprawiamy do smaku.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy będzie al dente, odcedzamy go, zachowując na wszelki wypadek kilka łyżek wody z gotowania. Spaghetti wrzucamy na patelnię z sosem i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby sos można rozprowadzić odrobiną wody z gotowania makaronu.

Wypróbuj też przepisy na sernik gruziński i mizerię nieco inaczej.

spaghetti z pulpetami