Nie uwierzysz, co Gessler wlewa do placków ziemniaczanych. Nikt inny tak nie robi
Magda Gessler przyrządza placki ziemniaczane inaczej niż wszyscy. Do masy z ziemniaków dodaje gęstą, kwaśną śmietanę. Placki nie rozwarstwiają się podczas smażenia. Są delikatne i jednocześnie bardzo chrupiące.
Placki ziemniaczane na rodzinny obiad
Placki ziemniaczane są świetną propozycją obiadową dla całej rodziny. Podasz je między innymi ze śmietaną, szczypiorkiem, sosem pieczarkowym, czy gulaszem. Do placków koniecznie dodaj cebulę i suszony majeranek, które podkręcą smak dania.
Magda Gessler do placków ziemniaczanych dodaje również kwaśną śmietanę. Już łyżka produktu daje ogromne efekty. Placki po usmażeniu są bardzo delikatne w środku. Z zewnątrz natomiast mają złocistą, chrupiącą skórkę. Takie placki są najlepsze.
Placki ziemniaczane przygotuj z mącznych ziemniaków. Najlepiej sprawdzą się odmiany B i C. Ziemniaki są sypkie i zawierają mało wody, a sporo skrobi. Placki nie rozwarstwiają się na patelni. Są chrupiące i pełne smaku. Dzięki tym ziemniakom dodasz zdecydowanie mniej mąki do kultowej potrawy.
Przepis na placki ziemniaczane od Magdy Gessler
Składniki:
- 1 kg mącznych ziemniaków
- 2 jajka
- 2 cebule
- łyżka śmietany 18%
- 3 łyżki mąki pszennej
- suszony majeranek
- płaska łyżeczka soli
- pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Placki ziemniaczane z dodatkiem śmietany nie mają sobie równych
Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce i odstaw, żeby puściły sok. Wodę wylej delikatnie, żeby skrobia została na dnie miski. Dodaj startą cebulę, wbij jajka, wsyp mąkę, sól, pieprz, majeranek i dokładnie wymieszaj.
Do masy dodaj również łyżkę śmietany i ponownie połącz wszystkie składniki. Masę wykładaj łyżką na mocno rozgrzany olej i smaż po kilka minut na stronę , do uzyskania złotego koloru. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Nie przepadasz za żurkiem wielkanocnym? Magda Gessler zdradziła przepis na szczawiową z jajkiem . Jest prosta w przygotowaniu i pyszna. Restauratorka podzieliła się także recepturą na kotlety schabowe . Są soczyste i pełne smaku.