Smakosze.pl

canva/AlexRaths

Przepis z 1913 roku na babę wielkanocną. 1 składnik jest arcyważny

21 Marca 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Baba wielkanocna z pewnością zagości na niejednym świątecznym stole. Pełna smaku odsłona przygotowana według przepisu z 1913 roku zachwyci każdego łasucha. Swój piękny kolor i aromat wypiek zawdzięcza dodatkowi szczypty szafranu. Musicie choć raz spróbować.
 

Przepis na babę wielkanocną z 1913 roku

Niezapomniany smak i zapach wypieku wielkanocnego zapewni szafran. Choć przyprawa do najtańszych nie należy, warto ją nabyć i wypróbować. Gwarantujemy, że dawno tak smacznej baby drożdżowej nie jedliście.

Składniki:
  • 1 jajo
  • 4 żółtka z dużych jaj
  • 450 g mąki pszennej
  • 200 ml letniego mleka
  • 25 g drożdży piekarniczych
  • 70 g cukru
  • 1/4 szklanki roztopionego masła
  • szczypta nitek szafranu
     
Sałatka na Wielkanoc

Zapomnij o zwykłej jarzynowej. Wielkanocna sałatka jajeczna cioci Eli smakuje lepiej niż z restauracji

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić pyszną babę wielkanocną? Dodatek szafranu wzbogaci jej smak

Szafran zalewamy odrobiną wrzątku lub spirytusu i odstawiamy na 3 godziny. Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną. Mleko zagotowujemy i zalewamy nim 100 g mąki. Gdy całość ostygnie, ale wciąż będzie ciepła, wkruszamy drożdże.

Dodajemy też 5 żółtek oraz pianę ubitą z białka z jednego jaja. Wszystko starannie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut. Dodajemy 300 g mąki, cały cukier oraz wywar z szafranu, po czym zagniatamy ciasto przez pół godziny.

Gdy masa zacznie odchodzić od dłoni, wlewamy stopione masło i kontynuujemy wyrabianie jeszcze przez 20-30 minut. Ponownie przenosimy masę w ciepłe miejsce, by podwoiła swoją objętość. Przekładamy ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką formy.

Czekamy, aż masa wypełni niemal całą formę, a następnie wstawiamy do rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika. Babę wielkanocną pieczemy 40-50 minut. Jeszcze ciepłą wyjmujemy z formy.

Jak podać babę wielkanocną?

Wystudzony wypiek można oprószyć cukrem pudrem. Niektórzy dekorują też babę polewą czekoladową lub prostym lukrem z dodatkiem soku z cytryny. Polecamy też wersję bezjajeczną lukru królewskiego .

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na wielkanocne wypieki. Szczególnie polecamy sprawdzony patent na paschę . Być może też spodoba wam się receptura na doskonały sernik z dodatkiem ziemniaków .

Baba wielkanocna z szafranem jest pyszna.png
canva/TeresaKasprzycka
Biedronka oferuje tani majonez

Ruszyło dziś rano. Biedronka postawiła na majonez i twaróg. Na święta jak znalazł

CZYTAJ DALEJ
Wątróbka w diecie

Jest tania i smaczna, ale czy zdrowa? Musisz to wiedzieć o wątróbce

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >