Smakosze.pl

Canva / voltan1 ; Instagram / @magdagessler_official

Nie przepadasz za żurkiem? Podaj na Wielkanoc "jajową ze szczawiem", mamy przepis samej Gessler

19 Marca 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Zaskocz swoich bliskich podczas nadchodzących świąt. Uracz ich pyszną, zupą, jakiej nigdy wcześniej nie jedli. Jajowa ze szczawiem pomysłu Magdy Gessler jest godną konkurencją dla klasycznego żurku. Jej smak każdy będzie rozpamiętywał przez długi czas.

Zupa jajowa Magdy Gessler

Magda Gessler, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficalnego profilu w portalu Instagram, słynie ze swoich oryginalnych i smacznych przepisów. Restauratorka z wielką chęcią zapoznaje Polaków z nowymi propozycjami potraw. Jej zupa jajowa ze szczawiem niejednokrotnie gościła już na stole w domu celebrytki. Nadszedł czas, byś przygotowała ją również dla swojej rodziny.

wielkanocna szynka

Wachowicz pokazała, jak robi wielkanocną szynkę. Te przyprawy podkreślają jej smak

CZYTAJ DALEJ

Przepis na zupę jajową ze szczawiem według Magdy Gessler

Składniki:
  • 250 g włoszczyzny
  • 150 g szczawi
  • 1,5 l wody
  • 2-3 łyżki mąki
  • 250 ml mleka
  • 1-2 żółtka
  • 30 g masła
  • sól - do smaku

Jak przyrządzić wyjątkową wielkanocną zupę?

Przygotuj warzywa do zupy. W tym celu obierz je, umyj i przełóż do garnka. Następnie zalej wrzącą wodą, dodaj 10 g masła i szczyptę soli. Całość postaw na kuchence i zacznij gotować wywar.

W międzyczasie przygotuj szczaw do zupy. Umyj go, oczyść z korzonków i podziel na 2 równe części. Jedną z nich odstaw do dekoracji, a drugą zmiksuj na możliwie gładką masę. Zmiksowany szczaw włóż do osobnego garnka i ugotuj w niewielkiej ilości wody

Mleko wymieszaj dokładnie z mąką. Miksturę połącz z odsączonym wywarem z warzyw. Całość doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj do zupy ugotowany wcześniej szczaw. Dopraw potrawę do smaku solą.

Pozostałą część masła rozetrzyj z surowymi żółtkami. Składniki dodaj do garnka z zupą. Danie podawaj z odłożonymi wcześniej liśćmi szczawiu. Idealnie komponować się będzie z dodatkiem grzanek, ryżu, ziemniaków lub mięsnych pulpecików. Nie zgadniesz, jak swój wielkanocny żurek przygotowuje Anna Dymna . Zakwas na tradycyjną zupę z naszą skromną pomocą jesteś w stanie przygotować samodzielnie .

wielkanocna zupa.png
Canva / peredniankina

Źródło: gotowanie

smażenie naleśników

Ciocia Zosia dodawała do naleśników tajny składnik. Wychodziły lekkie jak obłok

CZYTAJ DALEJ
Czy można jeść marchewkę z białym nalotem i czarnymi plamami? Odpowiedź może zaskoczyć

Czy można jeść marchewkę z białym nalotem i czarnymi plamami? Odpowiedź może zaskoczyć

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >

Przepisy

Sałatka ziemniaczana Strzelczyka robi wrażenie. To prawdziwa bomba witaminowa
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]