Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie przepadasz za żurkiem? Podaj na Wielkanoc "jajową ze szczawiem", mamy przepis samej Gessler
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 20.03.2023 00:14

Nie przepadasz za żurkiem? Podaj na Wielkanoc "jajową ze szczawiem", mamy przepis samej Gessler

zupa jajowa ze szczawiem
Canva / voltan1 ; Instagram / @magdagessler_official

Zaskocz swoich bliskich podczas nadchodzących świąt. Uracz ich pyszną, zupą, jakiej nigdy wcześniej nie jedli. Jajowa ze szczawiem pomysłu Magdy Gessler jest godną konkurencją dla klasycznego żurku. Jej smak każdy będzie rozpamiętywał przez długi czas.

Zupa jajowa Magdy Gessler

Magda Gessler, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficalnego profilu w portalu Instagram, słynie ze swoich oryginalnych i smacznych przepisów. Restauratorka z wielką chęcią zapoznaje Polaków z nowymi propozycjami potraw. Jej zupa jajowa ze szczawiem niejednokrotnie gościła już na stole w domu celebrytki. Nadszedł czas, byś przygotowała ją również dla swojej rodziny.

Wachowicz pokazała, jak robi wielkanocną szynkę. Te przyprawy podkreślają jej smak

Przepis na zupę jajową ze szczawiem według Magdy Gessler

Składniki:

  • 250 g włoszczyzny
  • 150 g szczawi
  • 1,5 l wody
  • 2-3 łyżki mąki
  • 250 ml mleka
  • 1-2 żółtka
  • 30 g masła
  • sól - do smaku

Jak przyrządzić wyjątkową wielkanocną zupę?

Przygotuj warzywa do zupy. W tym celu obierz je, umyj i przełóż do garnka. Następnie zalej wrzącą wodą, dodaj 10 g masła i szczyptę soli. Całość postaw na kuchence i zacznij gotować wywar.

W międzyczasie przygotuj szczaw do zupy. Umyj go, oczyść z korzonków i podziel na 2 równe części. Jedną z nich odstaw do dekoracji, a drugą zmiksuj na możliwie gładką masę. Zmiksowany szczaw włóż do osobnego garnka i ugotuj w niewielkiej ilości wody

Mleko wymieszaj dokładnie z mąką. Miksturę połącz z odsączonym wywarem z warzyw. Całość doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj do zupy ugotowany wcześniej szczaw. Dopraw potrawę do smaku solą.

Pozostałą część masła rozetrzyj z surowymi żółtkami. Składniki dodaj do garnka z zupą. Danie podawaj z odłożonymi wcześniej liśćmi szczawiu. Idealnie komponować się będzie z dodatkiem grzanek, ryżu, ziemniaków lub mięsnych pulpecików. Nie zgadniesz, jak swój wielkanocny żurek przygotowuje Anna Dymna. Zakwas na tradycyjną zupę z naszą skromną pomocą jesteś w stanie przygotować samodzielnie.

wielkanocna zupa.png
Canva / peredniankina

Źródło: gotowanie