Nie uwierzysz, co Strzelczyk dodaje do gulaszowej. Same ziemniaki to za mało
Tomasz Strzelczyk pokazał swój przepis na zupę gulaszową. Znany kucharz to klasyczne danie przygotowuje w nieco inny sposób i z jednym nietypowym dodatkiem. Wypróbuj jego sposób, a danie będzie przysmakiem twojej rodziny. Jest tak sycąca, że obejdzie się nawet bez drugiego dania.
Zupa gulaszowa według Strzelczyka
Tomasz Strzelczyk zasłynął jako autor sprawdzonych przepisów na domowe, smaczne dania. Kucharz dzieli się nimi w książkach kucharskich oraz w mediach społecznościowych. W jednym z filmów udostępnionych na kanale na platformie YouTube Strzelczyk pokazał, jak ugotować zupę gulaszową.
Ta z przepisu kucharza jest zupełnie inna niż ta przygotowana w tradycyjny sposób, ponieważ oprócz ziemniaków znajduje się w nich jeden, nietypowy dodatek. Dowiedz się, o jaki składnik chodzi i poznaj przepis na zupę . Jej smak skradnie serca wszystkich domowników.
Zupa gulaszowa z tym dodatkiem
Tomasz Strzelczyk do zupy gulaszowej oprócz ziemniaków dodaje także lekkie kluseczki. Dzięki temu dodatkowi zupa zyskuje na smaku, a przy tym na sytości. Najesz się tak, że drugie dane okaże się zbędne. Użyte w artykule zdjęcia pochodzą z profilu Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA z serwisu YouTube.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 1 kg wołowiny
- 2,5 l wody
- 4 cebule
- 3 czerwone papryki
- 1 papryczka chili
- 3 marchewki
- 600 g ziemniaków
- 1 korzeń pietruszki
- 100 ml czerwonego wina
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 150 g wędzonego boczku
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- ½ łyżeczki kminku
- 1 łyżka oregano
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka smalcu
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- pieprz
- sól
Przepis Strzelczyka na zupę gulaszową
Wołowinę pokrój w kostkę, a następnie przełóż do miski i przypraw pieprzem, solą . W garnku rozpuść smalec i podsmaż na nim boczek pokrojony w kostkę. Kiedy się zarumieni, zdejmij go, a do garnka przełóż mięso i podsmaż je .
Cebulę obierz i posiekaj w cienkie piórka. Dodaj warzywo do garnka z mięsem. Całość przypraw mieloną papryką i dokładnie wymieszaj .
W czasie smażenia mięsa, przygotuj warzywa. Obrane, a następnie umyte marchewki i korzeń pietruszki pokrój w drobną kostkę. Drobno posiekaj również ząbki czosnku. W kostkę pokrój także umyte papryki .
Do mięsa z warzywami wlej wino i poczekaj, aż odparuje. Dopiero wtedy dodaj czosnek oraz koncentrat pomidorowy . Podsmaż przez chwile składniki, a następnie wsyp warzywa. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, kminek, pieprz oraz oregano. Całość wymieszaj, zalej wodą i duś pod przykryciem przez 2,5 godziny .
Po godzinie gotowania dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Wsyp łyżkę soli, garnek ponownie przykryj i kontynuuj gotowanie na małym ogniu.
W tym czasie przygotuj kluski. Do miski wbij jajko i dodaj śmietanę . Wsyp także po szczypcie soli oraz pieprzu, a następnie wymieszaj składniki. Stopniowo dodawaj mąkę, kontynuując mieszanie.
Gotowe ciasto na kluski nakładaj za pomocą łyżki do gotującej się zupy. Dodaj także podsmażony na początku boczek oraz drobno posiekaną natkę pietruszkę . Po chwili gotowania zupa jest gotowa do podania.
Sprawdź także, co ksiądz usłyszał podczas wizyty duszpasterskiej oraz poznaj przepis na obiad .