Nie z jaj, nie z ryby. Najlepszą pastę do chleba zrobisz z pospolitego warzywa
Znudziły Ci się już kanapki z szynką i serem? Doskonałą odmianą dla wszystkich smakoszy będzie pasta. Jednak wcale nie jajeczna, czy z wędzonej ryby, a warzywna. Dziś proponujemy Wam apetyczną i prostą do zrobienia pastę z marchewki. Gdy wzbogacicie ją o kilka składników, nikt nie zdoła się jej oprzeć.
Pasta na kanapki to jest to!
Przygotowanie pasty na kanapki nie jest trudne, a stwarza ogromne pole do popisu. W roli głównej mogą bowiem wystąpić przeróżne składniki, które można wzbogacić rozmaitymi dodatkami. Pastę na kanapki najczęściej robi się z jajek, wędzonej ryby i twarogu. Jednak tak naprawdę można ją przygotować również z szynki, żółtego sera, wątróbki czy warzyw. Te ostatnie mają tę zaletę, że jest ich do wyboru i koloru, a są przy tym niskokaloryczne i bardzo zdrowe. Dziś zapraszamy Was na pyszną pastę z marchewki.
Jak zrobić pastę z marchewki?
Składniki:
- 3-4 marchewki, najlepiej młode
- 3 łyżki pestek słonecznika
- kilka liści świeżej szałwii lub pół łyżeczki tymianku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta ostrej papryki
- sól, cukier
Przygotowanie pasty marchewkowej krok po kroku
Marchewki obierz, opłucz, pokrój na kawałki, zalej gorącą wodą. Dodaj odrobinę cukru i soli, ugotuj je do miękkości. Odcedź, wystudź.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Wsyp pestki słonecznika
i delikatnie je zrumień.
Pod koniec wsyp zioła
i trzymaj je chwilę, by puściły aromat. Całość wystudź.
Marchewki umieść w misce, dodaj oliwę z pestkami słonecznika i ziołami. Dolej pozostałą oliwę. Całość zblenduj na gładką masę. Pastę dopraw do smaku ostrą papryką i solą.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na pastę z makreli , a także na pastę jajeczną Ewy Wachowicz .