Smakosze.pl Przepisy Nie z jaj, nie z ryby. Najlepszą pastę do chleba zrobisz z pospolitego warzywa
canva/Josef Mohyla

Nie z jaj, nie z ryby. Najlepszą pastę do chleba zrobisz z pospolitego warzywa

6 maja 2023
Autor tekstu: Renata Materlińska

Znudziły Ci się już kanapki z szynką i serem? Doskonałą odmianą dla wszystkich smakoszy będzie pasta. Jednak wcale nie jajeczna, czy z wędzonej ryby, a warzywna. Dziś proponujemy Wam apetyczną i prostą do zrobienia pastę z marchewki. Gdy wzbogacicie ją o kilka składników, nikt nie zdoła się jej oprzeć.

Pasta na kanapki to jest to!

Przygotowanie pasty na kanapki nie jest trudne, a stwarza ogromne pole do popisu. W roli głównej mogą bowiem wystąpić przeróżne składniki, które można wzbogacić rozmaitymi dodatkami. Pastę na kanapki najczęściej robi się z jajek, wędzonej ryby i twarogu. Jednak tak naprawdę można ją przygotować również z szynki, żółtego sera, wątróbki czy warzyw. Te ostatnie mają tę zaletę, że jest ich do wyboru i koloru, a są przy tym niskokaloryczne i bardzo zdrowe. Dziś zapraszamy Was na pyszną pastę z marchewki.

Wybrali najlepsze kotlety świata. Nasz schabowy poszybował

Jak zrobić pastę z marchewki?

Składniki:

  • 3-4 marchewki, najlepiej młode
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • kilka liści świeżej szałwii lub pół łyżeczki tymianku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta ostrej papryki
  • sól, cukier

Przygotowanie pasty marchewkowej krok po kroku

Marchewki obierz, opłucz, pokrój na kawałki, zalej gorącą wodą. Dodaj odrobinę cukru i soli, ugotuj je do miękkości. Odcedź, wystudź.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Wsyp pestki słonecznika i delikatnie je zrumień. Pod koniec wsyp zioła i trzymaj je chwilę, by puściły aromat. Całość wystudź.

Marchewki umieść w misce, dodaj oliwę z pestkami słonecznika i ziołami. Dolej pozostałą oliwę. Całość zblenduj na gładką masę. Pastę dopraw do smaku ostrą papryką i solą.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na pastę z makreli , a także na pastę jajeczną Ewy Wachowicz .

canva/fcafotodigital
Koniecznie zrób to po zakupie. Pieczarki dłużej pozostaną świeże
Wzięła mleko i czekoladę. Jej deser nie znajdzie konkurencji w żadnej cukierni
Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy