Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Koniecznie zrób to po zakupie. Pieczarki dłużej pozostaną świeże
Renata Materlińska
Renata Materlińska 06.05.2023 20:13

Koniecznie zrób to po zakupie. Pieczarki dłużej pozostaną świeże

pieczarki
canva/Inna Brailchuk

Pieczarki są najpopularniejszymi grzybami w naszej kuchni. Cenimy je za aromat, niską cenę i duże możliwości przyrządzenia. Wiele osób nie wie jednak, jak należy je przechowywać. Zwykle są sprzedawane w ofoliowanych pojemnikach i tak wstawiane przez nas do lodówki. Ten błąd jednak może być kosztowny. 

Różnica między pieczarkami, a grzybami leśnymi

Sprzedawane w sklepach pieczarki to grzyby hodowlane. Z tej racji mają o wiele niższą cenę niż grzyby leśne. Są też nieco odporniejsze na psucie się, ponieważ nie są zanieczyszczone larwami owadów. Jednak i tak pieczarki należą do dość wrażliwych produktów. Dlatego istotne jest w jaki sposób przechowujemy je po zakupie. 

Odstawił 2 składniki i schudł w oczach. Tomasz Jakubiak jest teraz nie do poznania

Ten sposób przechowywania pieczarek jest najlepszy

Pieczarki można kupić na wagę lub w ofoliowanych pojemnikach. W obu przypadkach przynosimy je do domu dość szczelnie zapakowane w folię. I pierwsze, co powinniśmy z nimi zrobić, to uwolnić je z opakowania nieprzepuszczającego powietrza. Te grzyby wciąż oddychają, co sprawia, że w foliowym opakowaniu szybko zawilgną i zaczną się psuć. Najpierw zrobią się śliskie, potem zbrązowieją, a na końcu pokryją się pleśnią. Takie grzyby pozostanie nam tylko wyrzucić. 

Jak więc należy przechowywać pieczarki? Po usunięciu z nich folii, najlepiej przesypać je do papierowej torebki lub przewiewnego pojemnika i umieścić w lodówce. Powinniśmy je zużyć w ciągu 2-3 dni. 

Na co jeszcze zwrócić uwagę, przechowując pieczarki?

Pierwszą oznaką psucia się pieczarek jest pojawienie się na nich żółtawych i szarych przebarwień. Jeśli zaś po otwarciu opakowania poczujecie zapach octu, wyrzućcie takie grzyby, bo są już całkowicie zepsute. 

Bardzo ważny jest odpowiedni moment mycia pieczarek. Nigdy nie powinniśmy tego robić, przed przechowywaniem, bo woda przyspiesza psucie się grzybów. Pieczarki myjemy krótko dopiero przed przyrządzeniem. 

Jeśli masz wątpliwość, czy zdążysz w miarę szybko przerobić zakupione pieczarki, możesz je zamrozić. W tym celu dokładnie je oczyść, a potem pokrój w plasterki lub zetrzyj na dużych oczkach tarki. Tak przygotowane grzyby zapakuj do woreczków do mrożenia lub plastikowych pojemników i włóż do zamrażarki. Będą jak znalazł do pizzy, zapiekanek czy sosów. W ten sposób możesz je przechowywać nawet rok. 

Z pieczarek przygotujesz pyszne kotlety, a także chrupiącą przekąskę. W naszym serwisie znajdziesz na nie przepisy. 

 

canva/Mykola Lunov
Tagi: Grzyby Kuchnia