Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Wybrali najlepsze kotlety świata. Nasz schabowy poszybował
Renata Materlińska
Renata Materlińska 06.05.2023 21:07

Wybrali najlepsze kotlety świata. Nasz schabowy poszybował

kotlet schabowy
canva/gbh007

Przewodnik turystyczny Taste Atlas ogłosił właśnie zwycięzców rankingu w kategorii najlepszy kotlet świata. Nasze dobro narodowe, czyli kotlet schabowy, poszybował naprawdę wysoko. Możemy być dumni, że znalazł uznanie wśród smakoszy z całego świata. A ustąpił miejsca tylko nielicznym. 

Co to jest Taste Atlas?

Taste Atlas jest portalem pełniącym funkcję internetowego przewodnika turystycznego po kuchniach świata. Pojawiają się w nim nie tylko rankingi, ale też recenzje potraw i restauracji. W głosowaniu na najlepsze potrawy biorą udział internauci, a więc nie wielcy znawcy kuchni, ale osoby kierujące się głosem swojego podniebienia. 

Wzięła mleko i czekoladę. Jej deser nie znajdzie konkurencji w żadnej cukierni

Schabowy został doceniony przez internautów

Kotlet schabowy jest daniem, które zna każdy rodak, ale też odwiedzający nas turysta. Jak pokazuje ranking, smakuje on ludziom z całego świata. W rankingu Taste Atlas zajął bowiem zaszczytne, 9. miejsce. Wyprzedziły go takie specjały, jak: sznycel wiedeński, kotlet de volaille czy cordon bleu.

Uważany za odmianę bardziej znanego sznycla wiedeńskiego, panierowany kotlet schabowy to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Choć pojawił się w XIX wieku pod wpływem austriackiej i niemieckiej tradycji kulinarnej, szybko stał się ostoją restauracji i gospodarstw domowych w całym kraju.

-tak na temat naszego schaboszczaka napisano na stronie Taste Atlas. 

Wiadomo, bez schabowego nie ma niedzielnego obiadu, a wiele osób jada go nawet częściej niż raz w tygodniu. Klasyczne podajemy go z tłuczonymi ziemniakami i warzywnym dodatkiem. Tym ostatnim może być kapusta zasmażana, buraczki, mizeria czy sezonowa surówka. Wszystko wedle gustu domowników. 
 

Kto wygrał w rankingu Taste Atlas?

Na podium klasyfikacji na najlepszego kotleta świata stanęły specjały mało znane w Polsce. Pierwsze dwa miejsca zajęły kotlety argentyńskie. Zwycięzcą została milanesa, czyli nieoficjalna, narodowa potrawa Argentyny. Jest to panierowany kotlet z wołowiny, smażony na gorącym oleju. Co charakterystyczne, zwija się w czasie smażenia. Oryginalne danie pochodzi z Mediolanu, ale cieszy się wielką popularnością w Ameryce Południowej. 

Drugie miejsce zajęła milanesa napolitana, która jest bogatszą wersją kotleta-zwycięzcy. Usmażony kotlet przykrywa się plastrem szynki, ostrym sosem pomidorowym i plastrami mozzarelli. Trzecie miejsce rankingu przypadło Japonii, a dokładniej tonkatsu. Jest to panierowany i smażony na głębokim tłuszczu kotlet wieprzowy. Podaje się go na wiele sposobów, np. w formie kanapki, z ramenem czy sosem miso. Czwarte miejsce zajął sznycel wiedeński, który jest bardzo podobny do kotleta schabowego. Różni go jednak fakt, że robi się go z cielęciny. 

Sprawdź, które miejsce w rankingu najlepszych serów zajął nasz specjał. Poznaj też ranking najlepszych zup świata

 

canva/richardschramm

Źródło: Taste Atlas