Wybrali najlepsze kotlety świata. Nasz schabowy poszybował
Przewodnik turystyczny Taste Atlas ogłosił właśnie zwycięzców rankingu w kategorii najlepszy kotlet świata. Nasze dobro narodowe, czyli kotlet schabowy, poszybował naprawdę wysoko. Możemy być dumni, że znalazł uznanie wśród smakoszy z całego świata. A ustąpił miejsca tylko nielicznym.
Co to jest Taste Atlas?
Taste Atlas jest portalem pełniącym funkcję internetowego przewodnika turystycznego po kuchniach świata. Pojawiają się w nim nie tylko rankingi, ale też recenzje potraw i restauracji. W głosowaniu na najlepsze potrawy biorą udział internauci, a więc nie wielcy znawcy kuchni, ale osoby kierujące się głosem swojego podniebienia.
Wzięła mleko i czekoladę. Jej deser nie znajdzie konkurencji w żadnej cukierniSchabowy został doceniony przez internautów
Kotlet schabowy jest daniem, które zna każdy rodak, ale też odwiedzający nas turysta. Jak pokazuje ranking, smakuje on ludziom z całego świata. W rankingu Taste Atlas zajął bowiem zaszczytne, 9. miejsce. Wyprzedziły go takie specjały, jak: sznycel wiedeński, kotlet de volaille czy cordon bleu.
Uważany za odmianę bardziej znanego sznycla wiedeńskiego, panierowany kotlet schabowy to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Choć pojawił się w XIX wieku pod wpływem austriackiej i niemieckiej tradycji kulinarnej, szybko stał się ostoją restauracji i gospodarstw domowych w całym kraju.
-tak na temat naszego schaboszczaka napisano na stronie Taste Atlas.
Wiadomo, bez schabowego nie ma niedzielnego obiadu, a wiele osób jada go nawet częściej niż raz w tygodniu. Klasyczne podajemy go z tłuczonymi ziemniakami i warzywnym dodatkiem. Tym ostatnim może być kapusta zasmażana, buraczki, mizeria czy sezonowa surówka. Wszystko wedle gustu domowników.
Kto wygrał w rankingu Taste Atlas?
Na podium klasyfikacji na najlepszego kotleta świata stanęły specjały mało znane w Polsce. Pierwsze dwa miejsca zajęły kotlety argentyńskie. Zwycięzcą została milanesa, czyli nieoficjalna, narodowa potrawa Argentyny. Jest to panierowany kotlet z wołowiny, smażony na gorącym oleju. Co charakterystyczne, zwija się w czasie smażenia. Oryginalne danie pochodzi z Mediolanu, ale cieszy się wielką popularnością w Ameryce Południowej.
Drugie miejsce zajęła milanesa napolitana, która jest bogatszą wersją kotleta-zwycięzcy. Usmażony kotlet przykrywa się plastrem szynki, ostrym sosem pomidorowym i plastrami mozzarelli. Trzecie miejsce rankingu przypadło Japonii, a dokładniej tonkatsu. Jest to panierowany i smażony na głębokim tłuszczu kotlet wieprzowy. Podaje się go na wiele sposobów, np. w formie kanapki, z ramenem czy sosem miso. Czwarte miejsce zajął sznycel wiedeński, który jest bardzo podobny do kotleta schabowego. Różni go jednak fakt, że robi się go z cielęciny.
Sprawdź, które miejsce w rankingu najlepszych serów zajął nasz specjał. Poznaj też ranking najlepszych zup świata.
Źródło: Taste Atlas