Wzięła mleko i czekoladę. Jej deser nie znajdzie konkurencji w żadnej cukierni
Gdy za oknem brzydka pogoda, mamy większą niż zwykle ochotę na słodkości. Jeśli chcecie uraczyć się czymś wyjątkowym i przepysznym, skorzystajcie z poniższego przepisu. Z mleka, czekolady i kilku dodatków stworzycie deser, jakiego nie kupicie w żadnej cukierni.
Nie ma to jak czekolada!
Czekolada należy do jednych z najbardziej lubianych, a jednocześnie najwartościowszych słodkości. Oczywiście zawiera cukier i tłuszcz, ale poza tym dostarcza nam też magnez, potas, fosfor, żelazo, wapń i witaminy. Warto więc od czasu do czasu sięgnąć po kafelek tej słodkości.
Na bazie czekolady można też oczywiście przygotować przeróżne desery. Jeden z nich zaprezentujemy poniżej. Wygląda oszałamiająco i smakuje naprawdę wyśmienicie. Możecie go przygotować dla domowników, ale sprawdzi się też na uroczystym przyjęciu.
Przepis na deser oraz prezentowane zdjęcia pochodzą z kanału Zdrowo i smacznie na YouTube.
Jak zrobić smaczny i efektowny deser?
Składniki:
- 130 g czekolady gorzkiej
- 80 g cukru
- 50 g ciemnego kakao
- 10 g agaru
- 350 g mleka
- 450 g śmietanki kremówki
polewa:
- 50 g śmietanki kremówki
- 2 g żelatyny w proszku
- 100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie deseru z mleka i czekolady
Deser został przygotowany w butelce, dzięki czemu ma oryginalny kształt. W tym celu opróżnij 1 l, plastikową butelkę po wodzie, zakręć ją. Nożem zrób w niej wzdłuż nacięcie, rozetnij nieco plastik nożyczkami i rozchyl na boki. Oczywiście deser możesz przygotować w dowolnej formie o pojemności ok. 1 l.
130 g czekolady posiekaj, odstaw. Do rondelka wsyp cukier, kakao i agar, wymieszaj. Wlej mleko, dokładnie wymieszaj. Dodaj śmietankę, wymieszaj. Mieszając całość podgrzewaj, aż zacznie bulgotać. Gotuj jeszcze ok. 2 minuty. Masę zestaw z ognia i wsyp do niej posiekaną czekoladę. Mieszaj, aż czekolada dokładnie się rozpuści, przestudź ją.
Butelkę ustaw na podkładce i podeprzyj ją czymś z boku, by się nie poruszała. Napełnij ją masą po same brzegi, nacięcie nakryj kawałkiem folii spożywczej. Butelkę z wystudzonym deserem wstaw do lodówki, by całkowicie stężał. Gdy deser będzie już zwarty, natnij butelkę i wyjmij z niej deser. Nożem odkrój końce, by powstał kształtny walec.
Na polewę śmietankę wlej do szklanki, wsyp żelatynę i dokładnie ją wymieszaj. Czekoladę posiekaj, rozpuść, wlej do niej śmietankę z żelatyną, mieszaj, aż się dobrze połączą. Letnią polewą polej deser, zastudź. Podawaj krojony w plastry.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na ciasto bez pieczenia Ewy Wachowicz, a także na deser z bananów i czekolady.
Źródło: Zdrowo i smacznie/YouTube