Smakosze.pl Przepisy Niebywałe, co Jakubiak dodaje do placków ziemniaczanych. Ten dodatek polepsza ich smak
Canva / JackF ; Instagram @tomasz_jakubiak

Niebywałe, co Jakubiak dodaje do placków ziemniaczanych. Ten dodatek polepsza ich smak

9 maja 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Skuś się na wybitne wręcz placki ziemniaczane. Najlepszy sposób podpatrzysz u Tomasza Jakubiaka. Dzięki dodatkowi śmietany smażone ziemniaki nabierają wyjątkowego i niepowtarzanego smaku. Już nigdy nie pominiesz tego składnika.

Koniecznie wypróbuj recepturę Jakubiaka na placki ziemniaczane

Zaledwie 1 łyżka śmietany dzieli placki ziemniaczane Jakubiaka (którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego Instagrama) od przeciętnych placków. Odrobina nabiału nadaje potrawie delikatnej, puszystej konsystencji. Wymieszaj ją z tartymi warzywami, dopraw i usmaż na złocisty kolor. Możesz podawać je jako samodzielne danie, lub w towarzystwie ulubionego wytrawnego sosu.

Wsyp 3 łyżeczki do masy na kotlety mielone. Tak robi Gessler i najlepsi kucharze

Przepis na placki ziemniaczane według Jakubiaka

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 3 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Jak usmażyć doskonałe placki ziemniaczane z dodatkiem śmietany?

Zacznij od przygotowania warzyw do placków ziemniaczanych . Kartofle obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki . Lekko odcedź je z zebranego nadmiaru płynu. Następnie dodaj do nich startą na drobno cebulę .

Masę na placki ziemniaczane dopraw do smaku solą i pieprzem . Dołóż do niej żółtka, śmietaną i mąkę. Z białek ubij sztywna pianę i delikatnie wymieszaj ją z pozostałymi składnikami .

Na patelni dobrze rozgrzej olej do smażenia placków ziemniaczanych . Na gorący tłuszcz wykładaj za pomocą łyżki niewielkie porcje ciasta . Placki smaż na złocisty kolor z obu stron. Przed podaniem odsącz je z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego i podawaj z ulubionym mięsnym lub warzywnym sosem . Obłędne placki bez tarcia przygotujesz w iście góralskim stylu . Lewandowska smaży placki ziemniaczane na niecodziennym tłuszczu .

łyżka kwaśnej śmietany.png
Canva / Photoslash

Źródło: canalpluskuchnia

Czy trzeba obierać rabarbar? Sam odpowie ci na to pytanie
Wsyp łyżeczkę do gotujących się nóżek. Galareta będzie zdrowsza niż zwykle
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy