Genialnie placki ziemniaczane w góralskim stylu. Bez tarcia i bałaganu
Placki ziemniaczane można zrobić także z ugotowanych ziemniaków. Smakują równie dobrze co klasyczne, a nie wymagają żmudnego tarcia warzyw. Musicie spróbować — rodzinie na pewno się spodobają.
Przepis na placki ziemniaczane po góralsku
Podhalański specjał, czyli moskole, przypadnie do gustu nawet wybrednym domownikom. Proste danie pozwoli wam wykorzystać warzywa z poprzedniego obiadu. Podać je możecie na kilka pysznych sposobów. Warto się skusić.
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 100 ml maślanki
- 1 duże jajo (można pominąć)
- 250 g mąki pszennej typy 500
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić placki ziemniaczane po góralsku?
Zaczynamy od rozdrobnienia ziemniaków w prasce. Umieszczamy je w dużej misce wraz z mąką pszenną, jajkiem i maślanką. Dokładnie mieszamy i doprawiamy wedle uznania.
Z wyrobionego ziemniaczanego ciasta formujemy kulki. Moskole smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, na średnim ogniu. Układając masę na patelni, delikatnie rozpłaszczamy ją łyżką na okrągłe placki ziemniaczane. Będą gotowe, gdy zrumienią się z obu stron.
Jak podać moskole?
Góralski przysmak doskonale smakuje z owczym serem, czyli bryndzą. Możecie go też polać sosem czosnkowym lub grzybowym. Placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków pasują też do mięsnych gulaszy.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na znakomite dania z ziemniaków. Szczególnie polecamy zapiekankę pasterską — jest sycąca i niesamowicie smaczna. Być może skusi was też prosty patent na placki ziemniaczane z pieczarkami.