Wsyp 3 łyżeczki do masy na kotlety mielone. Tak robi Gessler i najlepsi kucharze
Myślisz, ze o kotletach mielonych wiesz już wszystko? Poniższy sposób może Cię zaskoczyć. Dodaj do mięsa mielonego 3 łyżeczki majeranki. Potrawa zyska dzięki temu wyjątkowy, ziołowy smak.
Kotlety mielone z majerankiem smakują najlepiej na świecie
Przepisów na kotlety mielone jest tyle, ile kucharek je przygotowujących. Tę pozornie banalnej potrawie można jednak wynieść na zupełnie nowy poziom. Kluczowe są odpowiednie proporcje składników, a także niepozorny dodatek suszonego majeranku. Magda Gessler (której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego Instagrama) oraz najlepsi polscy kucharze stosują ten patent od lat.
Poszedł do najgorszej restauracji w Zakopanem. Szok co znalazł w jedzeniuPrzepis na wyśmienite kotlety mielone z majerankiem
Składniki:
- 800 g szynki wieprzowej
- 500 g wołowiny
- 3 cebule
- 1 czerstwa bułka
- 2 jajka
- mleko
- 3 łyżeczki majeranku
- olej
- bułka tarta
- sól, pieprz
Jak zrobić pyszne kotlety mielone z ziołową nutą?
Mięso na kotlety mielone oczyść i zmiel. Przełóż je do dużej miski. Dolej do niego trochę wody i całość wyrabiaj przez ok. 3 minuty.
Cebulę do kotletów mielonych obierz i drobniutko pokrój. Wrzuć ją na patelnię na dobrze rozgrzane masło, aby się zeszkliła. Kajzerkę zalej mlekiem i pozostaw do namoczenia.
Do mięsa na kotlety mielone dodaj przestudzoną cebulę, odciśniętą kajzerkę oraz jajka. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem, dosyp majeranek. Składniki wyrób na jednolitą masę.
Z wymieszanego mięsa formuj kotlety mielone. Każdego obtocz starannie w bułce tartej. Następnie smaż potrawę na rumiany kolor z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Podawaj z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką. Takie dodatki do mielonych mogą zaskoczyć samą Gessler. Ta warzywna wkładka doda daniu delikatności i zupełnie nowego, lekkiego smaku.
Źródło: kuchnia.wp