Smakosze.pl Przepisy Niebywałe, co siostra Anastazja dodaje do marynowanych borowików. Żadne grzyby nie smakują lepiej
Fot. Facebook/Siostra Anastazja, Shutter/Joan Manel

Niebywałe, co siostra Anastazja dodaje do marynowanych borowików. Żadne grzyby nie smakują lepiej

5 października 2024

Borowiki marynowane od siostry Anastazji nie mają sobie równych. Wszystko przez dodatek, który trafia do zalewy. Dzięki niemu te leśne skarby w zalewie wyróżniają się wyjątkowym smakiem.

Borowiki siostry Anastazji, czyli niebo w gębie

Jesień zachęca do tego, by wybrać się na grzybobranie . Leśne okazy trafią potem do naszej kuchni. Uwielbiamy borowiki , które smakują pysznie i wzbogacają smak wielu dań. Jednym ze sposobów na te znakomite grzyby może być przepis siostry Anastazji.

Dzięki niemu przyrządzimy borowiki marynowane. Wychodzą pyszne dzięki temu, że do zalewy trafia kora cynamonu . Dodaje ona wyjątkowego smaku borowikom . Wyczuwa się w nich słodkawo-korzenne nutki. Przepis na borowiki marynowane znajdziesz poniżej.

borowiki
Fot. Canva/RenataKa
Kotlety mielone robię inaczej, niż wszyscy. Przepis mam z zeszytu babci

Jak zrobić borowiki marynowane od siostry Anastazji?

Składniki:

  • 1 kg kapeluszy borowików
  • ½ litra wody
  • ½ litra octu 6%
  • 2 łyżki soli
  • 6 łyżek cukru
  • 15 ziaren pieprzu czarnego
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 2 cm kawałek kory cynamonu
  • 4 liście laurowe

Przygotowanie borowików marynowanych zacznij od oczyszczenia grzybów i przełożenie ich partiami do garnka z wrzącą wodą . Gotuj je po 30 sekund, wyłów je łyżką cedzakową i zostaw, by obciekły. W drugim garnku zagotuj ¼ litra wody z cukrem i solą.

Gotuj 10 minut i w trakcie zbieraj pianę z powierzchni. Po upływie tego czasu wlej ocet i dołóż pozostałe przyprawy i gotuj kolejne 10 minut . Grzyby przełóż do suchych, wyparzonych wcześniej słoiczków. Wlej zalewę i zapasteryzuj.

Borowiki marynowane, czyli smak jesieni

Borowiki marynowane z przepisu siostry Anastazji mają wyrazisty smak. Słodko-korzenne nutki sprawiają, że grzyby są wyjątkowe. W takim wydaniu pasują do wędlin, sałat i pieczywa. Można dodać je do sałatek i pasują nawet do śledzi.

Jednak wielu smakoszy marynowane borowiki jada bez zbędnych dodatków. Same w sobie są pyszne i warto cieszyć się ich smakiem . Te z przepisu siostry Anastazji to dosłownie niebo w gębie. Pisaliśmy o tym, jak odetkać zatkany odpływ. Polecaliśmy przepis na doskonały schab w 10 minut.

borowiki marynowane
Fot. Canva/Jiri Hera

Źródło: przyslijprzepis.pl

Najlepsza surówka z czerwonej kapusty na zimę. Sekret tkwi w dodatkach
Strzelczyk ugotował zupę, po której drugie danie nie jest potrzebne. W sam raz na jesienne chłody
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy