Niecodzienna zupa z zielonej herbaty. Frykas z Kraju Kwitnącej Wiśni
Ochazuke, czyli tradycyjna zupa japońska to wyśmienity pomysł na lekki obiad o niezwykłym, orzeźwiającym smaku i aromacie. Zupa z zielonej herbaty z wędzonym łososiem i glonami to prawdziwy frykas z Kraju Kwitnącej Wiśni. Poznaj przepis na niecodzienną zupę z zielonej herbaty.
Ochazuke to jedno z najpopularniejszych dań w Japonii. Lekka, delikatna, ale jednocześnie bardzo aromatyczna zupa posmakuje każdemu miłośnikowi orientu, a przygotujesz ją błyskawicznie w swoim domu.
Zupę charakteryzuje złożoność smaku- od lekkiej, orzeźwiającej herbaty, po rybę i mocny sos sojowy. Każdy element dania jest idealnie wyczuwalny, a razem tworzą doskonałą całość. Zupę koniecznie oprósz świeżą kolendrą lub szczypiorkiem oraz sezamem.
Do przygotowania potrawy wykorzystaj herbatę liściastą, napar z suszonych liści nie będzie już tak aromatyczny. Pamiętaj, aby zieloną herbatę zalewać nie wrzątkiem, a lekko przestudzoną wodą, dzięki czemu oprósz wspaniałego smaku otrzymasz również solidną dawkę antyoksydantów.
Antyoksydanty działają przeciwzapalnie, opóźniają procesy starzenia, a także walczą z wolnymi rodnikami i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Ochazuke to nie tylko wspaniały smak, to zdrowie na talerzu.
Jeśli szukasz pomysłu na równie niezwykły obiad- tu poznasz prosty przepis na japoński ramen, jest bardzo pożywny i pełen smaku.
Przepis na zupę z zielonej herbaty
Składniki na 1 porcję:
pół torebki ryżu białego
50 g wędzonego łososia
pół garści namoczonych glonów wakame
100 ml zaparzonej, zielonej herbaty liściastej
sos sojowy do smaku
szczypiorek lub kolendra do podania
sezam do podania
Jak zrobić zupę z zielonej herbaty?
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, następnie przełóż do miseczki, dodaj pokrojonego łososia i namoczone glony. Zaparz herbatę zieloną: liście zalej wodą 2-3 minuty po zagotowaniu, aby odrobinę przestygła.
Herbata będzie gotowa po kilku minutach. Napar wlej do miski z ryżem i resztą składników, dodaj odrobinę sosu sojowego, oprósz posiekanym szczypiorkiem lub świeżą kolendrą i oprósz sezamem, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Czym można zastąpić cukier w kuchni? 1 zamiennik jest szczególnie ukochany przez Polaków
Praktyczne zastosowania skórki z banana. Więcej jej nie wyrzucisz
Najprostszy i najszybszy patent na faszerowane pieczarki. Najlepsza przekąska na każdą okazję
Źródło: kuchnia-japonska.pl, cojemy.pl