Ramen
Canva.com

Japoński ramen nie musi być trudny, podajemy najlepszy przepis

Ramen, to wciąż egzotyczna potrawa dla większości Polaków. W większych miastach, bez trudu znajdziemy restauracje, które serwują to danie, jednak w mniejszych miejscowościach, to jak szukanie igły w stogu siana – o ramenie nikt nie wiem i nikt raczej nie słyszał. Nie ma się co dziwić, gdyż zupa ta pochodzi aż z drugiego końca świata, więc mamy prawo jeszcze jej nie znać. Oczywiście w błyskawicznym tempie Polacy nadrabiają braki i z zapałem odkrywają tajniki tej tajemniczej potrawy.

Ramen to danie pochodzące z dalekiej Japonii i obecnie uznawane za tradycyjne dla tego kraju. W błyskawicznym tempie podbiła sąsiadujące państwa i zabrała się za zdobycie Europy i Stanów Zjednoczonych. Fani Kraju Kwitnącej Wiśni oszaleli z zachwytu nad faktem, że ich ukochana zupa staje się coraz bardziej dostępna i osiągalna na co dzień.

Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, że ramen, to tak naprawdę potrwa wywodząca się z Chin. Mięsny wywar był tam, swojego czasu, bardzo popularny, a do Japonii przywędrował dopiero około wielu XIX. Od tej chwili tak zasmakował Japończykom, że przyjęli tę zupę pod swoje skrzydła. W swojej nowej ojczyźnie, ramen ewoluował i obecnie jest znane kilka odmian tej zupy. Ponad to jest on protoplastą zupek w proszku. To właśnie na ramenie wzorowali się twórcy „zupek chińskich”.

Przepis na ramen

Aby przygotować podstawowy ramen potrzebujesz:

- ok 1 kg wołowiny lub wieprzowiny z kością
- 2 litry wody
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 250 g makaronu pszennego Udon
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2 cebule dymki z szczypiorkiem
- 20 g suszonych grzybów moon
- 1 świeża papryczka chili
- 20 ml sosu sojowego
- sól
- łyża ziaren pieprzu

Podstawą smaku tej zupy jest aromatyczny wywar, dlatego jest on najważniejszym elementem tej potrawy. Wołowinę lub wieprzowinę umyj i umieść w garnku, zalej zimna wodą. Warzywa również umyj, obierz pokrój na pół i wrzuć do garnka. Wrzuć ziarna pieprzu i dodaj sól. Aby wywar wyszedł aromatyczny, musi się gotować przez minimum 6 godzin – dlatego zarezerwuj sobie trochę wolnego czasu na przygotowanie tej potrawy. Z racji, że podczas gotowania ścina się białko, mogą pojawić się na wodzie osady i szumowiny. Najlepiej zebrać je łyżką i wyrzucić.

Podczas, gdy ramen się gotuje, możesz zabrać się za przygotowywanie dodatków. Jajka ugotuj na twardo – włóż je do wrzącej wody i wyjmij po około 8-10 minutach. Grzyby zalej wrzątkiem, pozostaw pod przykryciem przez około 5 minut, żeby napęczniały. Możesz je drobno poszatkować.
Ugotuj makaron, tak aby był al dente. Pokrój papryczkę chilli i cebulę razem ze szczypiorkiem w drobną kostkę.

Gdy wywar będzie już gotowy, wyjmij mięso i obierz je tak, żeby zostały te najładniejsze kawałki – bez tłuszczu i chrząstek. Do zupy powinny wrócić właśnie one. Do garnka dodaj sosu sojowego oraz grzyby i delikatnie zamieszaj. Podawaj w głębokich miskach z makaronem, cebulą, papryką oraz obranym i przepołowionym jajkiem.

Rodzaje ramenu

Tak naprawdę nie ma jednego, oryginalnego przepisu na ramen, gdyż przez wiele lat powstało mnóstwo odmian, a każdy kucharz do którego trafiła podstawowa receptura dokładał coś od siebie, urozmaicał i przyprawiał według własnych upodobań. Jednak można wyróżnić parę rodzajów, które obecnie najczęściej się powtarzają na rynku kulinarnym i które cieszą się największą popularnością.

shio ramen – przyrządzany na bazie kurczaka lub wieprzowiny, z minimalną zawartością tłuszczu, lekki. Można spotkać z pulpetami drobiowymi, rybą, kapustą pekińską oraz pędami bambusa,

tonkotsu ramen – gotowany na kościach wieprzowych, dość tłusty i esencjonalny,podaaby z niewielką ilością warzyw oraz z pastą z nasion sezamu,

shoyu ramen – to najbardziej podstawowy i tradycyjny przepis,który znajduje się powyżej. Można spotkać go również gotowanego na mięsie z drobiu. Jako dodatki, oprócz cebuli, jajek i papryczki, występują często wodorosty lub pędy bambusa

miso ramen – przyrządzany jest na bazie kurczaka oraz ryb, z dużą ilością pasty miso, jako dodatków można doszukać się kiełków sojowych, wieprzowiny oraz kapusty pekińskiej

Następny artykuł