Japoński ramen nie musi być trudny, podajemy najlepszy przepis
Ramen to danie pochodzące z dalekiej Japonii i obecnie uznawane za tradycyjne dla tego kraju. W błyskawicznym tempie podbiła sąsiadujące państwa i zabrała się za zdobycie Europy i Stanów Zjednoczonych. Fani Kraju Kwitnącej Wiśni oszaleli z zachwytu nad faktem, że ich ukochana zupa staje się coraz bardziej dostępna i osiągalna na co dzień.
Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, że ramen, to tak naprawdę potrwa wywodząca się z Chin. Mięsny wywar był tam, swojego czasu, bardzo popularny, a do Japonii przywędrował dopiero około wielu XIX. Od tej chwili tak zasmakował Japończykom, że przyjęli tę zupę pod swoje skrzydła. W swojej nowej ojczyźnie, ramen ewoluował i obecnie jest znane kilka odmian tej zupy. Ponad to jest on protoplastą zupek w proszku. To właśnie na ramenie wzorowali się twórcy „zupek chińskich”.
Przepis na ramen
Aby przygotować podstawowy ramen potrzebujesz:
- ok 1 kg wołowiny lub wieprzowiny z kością- 2 litry wody- 1 marchewka- 1 pietruszka- 250 g makaronu pszennego Udon- 4 jajka ugotowane na twardo- 2 cebule dymki z szczypiorkiem- 20 g suszonych grzybów moon- 1 świeża papryczka chili- 20 ml sosu sojowego- sól- łyża ziaren pieprzu
Podstawą smaku tej zupy jest aromatyczny wywar, dlatego jest on najważniejszym elementem tej potrawy. Wołowinę lub wieprzowinę umyj i umieść w garnku, zalej zimna wodą. Warzywa również umyj, obierz pokrój na pół i wrzuć do garnka. Wrzuć ziarna pieprzu i dodaj sól. Aby wywar wyszedł aromatyczny, musi się gotować przez minimum 6 godzin – dlatego zarezerwuj sobie trochę wolnego czasu na przygotowanie tej potrawy. Z racji, że podczas gotowania ścina się białko, mogą pojawić się na wodzie osady i szumowiny. Najlepiej zebrać je łyżką i wyrzucić.
Podczas, gdy ramen się gotuje, możesz zabrać się za przygotowywanie dodatków. Jajka ugotuj na twardo – włóż je do wrzącej wody i wyjmij po około 8-10 minutach. Grzyby zalej wrzątkiem, pozostaw pod przykryciem przez około 5 minut, żeby napęczniały. Możesz je drobno poszatkować.Ugotuj makaron, tak aby był al dente. Pokrój papryczkę chilli i cebulę razem ze szczypiorkiem w drobną kostkę.
Gdy wywar będzie już gotowy, wyjmij mięso i obierz je tak, żeby zostały te najładniejsze kawałki – bez tłuszczu i chrząstek. Do zupy powinny wrócić właśnie one. Do garnka dodaj sosu sojowego oraz grzyby i delikatnie zamieszaj. Podawaj w głębokich miskach z makaronem, cebulą, papryką oraz obranym i przepołowionym jajkiem.
Rodzaje ramenu
Tak naprawdę nie ma jednego, oryginalnego przepisu na ramen, gdyż przez wiele lat powstało mnóstwo odmian, a każdy kucharz do którego trafiła podstawowa receptura dokładał coś od siebie, urozmaicał i przyprawiał według własnych upodobań. Jednak można wyróżnić parę rodzajów, które obecnie najczęściej się powtarzają na rynku kulinarnym i które cieszą się największą popularnością.
shio ramen – przyrządzany na bazie kurczaka lub wieprzowiny, z minimalną zawartością tłuszczu, lekki. Można spotkać z pulpetami drobiowymi, rybą, kapustą pekińską oraz pędami bambusa,
tonkotsu ramen – gotowany na kościach wieprzowych, dość tłusty i esencjonalny,podaaby z niewielką ilością warzyw oraz z pastą z nasion sezamu,
shoyu ramen – to najbardziej podstawowy i tradycyjny przepis,który znajduje się powyżej. Można spotkać go również gotowanego na mięsie z drobiu. Jako dodatki, oprócz cebuli, jajek i papryczki, występują często wodorosty lub pędy bambusa
miso ramen – przyrządzany jest na bazie kurczaka oraz ryb, z dużą ilością pasty miso, jako dodatków można doszukać się kiełków sojowych, wieprzowiny oraz kapusty pekińskiej