Smakosze.pl Przepisy Niepozorna zupa bije na głowę pomidorową i krupnik. Polacy rzadko ją robią i wiele tracą
canva/RitaE, Pixabay

Niepozorna zupa bije na głowę pomidorową i krupnik. Polacy rzadko ją robią i wiele tracą

22 lipca 2023

Zupa ziemniaczana jest niesamowicie smaczna. Jej wykonanie wymaga zaledwie kilku niedrogich składników i nie zajmuje wiele czasu. Będzie dobrą alternatywą krupniku czy pomidorowej. Musicie spróbować — wasza rodzina ją pokocha.

Przepis na wyborną zupę ziemniaczaną

Smaczna, tania i sycąca — taka jest kartoflanka. Decydując się na jej przygotowanie, nie spędzicie w kuchni całego popołudnia , a efekty będą znakomite. Bezmięsna zupa z podsmażanymi warzywa na stałe wejdzie do waszego kulinarnego repertuaru.

Składniki:

  • 2 litry zimnej wody
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 1 mały seler
  • pół sporego pora
  • 2 niezbyt duże marchewki
  • 1 niewielka pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g klarowanego masła lub oleju rzepakowego
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • zasmażka z tego przepisu (opcjonalnie)
Robi ogórki gyros inaczej niż wszyscy. Dodaje paprykę i marchewkę, co za smak

Jak zrobić zupę ziemniaczaną? Proste danie zachwyci rodzinę

Warzywa korzeniowe dokładnie myjemy. Następnie obieramy je ze skórki i ścieramy na tarce o większych oczkach. Podsmażamy w dużym garnku na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym. W tym czasie pozbawiamy skórki ziemniaki i kroimy je w niewielką kostkę.

Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy bulwy. Doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy na małym ogniu do czasu, aż ziemniaki zmiękną. Na koniec zupę ziemniaczaną możemy zagęścić zasmażką.

Wskazówka: w wersji wegańskiej zupy nie zagęszczamy, a warzywa podsmażamy na odrobinie oleju rzepakowego — też będzie smaczna.

Jak podać zupę ziemniaczaną?

Danie najlepiej smakuje bezpośrednio po przyrządzeniu. Koniecznie zaserwujecie je z kromką pieczywa, obficie posypując każdą porcję posiekaną natką pietruszki.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakowite zupy. Wypróbujcie koniecznie prostą ogórkową z przesmażanymi na maśle kwaszeniakami. Być może skusi was także słodka pomidorówka przyrządzana według przepisu babci.

Zupa ziemniaczana syci na długo.png
canva/Mariha-kitchen
Nie ma lepszego przepisu na cukinię. Wystarczy ją zetrzeć i dodać kilka składników
Kotlety schabowe wychodzą twarde? Musiałaś zapomnieć o najważniejszej zasadzie, jest kluczowa
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy