Babcina zupa ogórkowa. Do dziś nic nie równa się z jej smakiem, znamy jej sekret
Zupa ogórkowa jest jednym z klasyków kuchni polskiej. Proste i wyjątkowe smaczne danie przyrządzicie, korzystając z babcinych trików. Podsmażenie ogórków na maśle i wykorzystanie domowego bulionu to dwie najistotniejsze czynności. Koniecznie sprawdźcie, jak wpływają na uzyskiwany efekt.
Nasze babcie po przyrządzeniu rosołu, bulion wykorzystywały do zrobienia zupy pomidorówki lub smakowitej ogórkowej. Pyszne kwaśne danie uzyskiwały, dodając do niego podsmażone na maśle ogórki, cebulkę, czosnek, świeże jarzyny oraz koper.
Na koniec często podlewało się zupę ogórkową sokiem z kiszonki i zabielało śmietaną. Dzięki temu była jeszcze bardziej wyrazista w smaku i niezwykle sycąca. Zwłaszcza że podawało się ja z kromką świeżego chleba. Była wyśmienita i wyrazista w smaku.
Przepis na babciną zupę ogórkową
Składniki:
2 litry bulionu np. drobiowego
1 średniej wielkości marchewka
1 nieduża pietruszka
3-4 większe ziemniaki
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
5-6 średnich ogórków kiszonych
2 łyżki masła lub oleju rzepakowego
125 ml śmietany 12%
około pół szklanki wody z ogórków kiszonych (opcjonalnie)
1-2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak przygotować znakomitą zupę ogórkową? Babciny sposób nie ma sobie równych
Cebulę oraz czosnek pozbawimy łupin. Siekamy je starannie. Na dnie dużego garnka z grubszym dnem topimy masło. Wrzucamy cebulę i szklimy ją na niezbyt dużym ogniu. Wrzucamy czosnek i smażymy przez minutę, mieszając, by się nie przypalił.
Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę lub w talarki. Wrzucamy je do garnka, a po chwili zalewamy całość bulionem. Zawartość naczynia doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 10 minut.
W międzyczasie na patelni podsmażamy starte na tarce o dużych oczkach ogórki kiszone. Gdy zmiękną i delikatnie się przyrumienią, przenosimy je do garnka z zupą. Gotujemy jeszcze przez chwilę, po czym zdejmujemy z ognia i zabielamy danie zahartowaną śmietaną.
Wsypujemy koperek, doprawiamy solą oraz pieprzem. Próbujemy. Jeśli uznamy, że zupa ogórkowa, jest mało kwaśna, wlewamy trochę soku z kiszonki. Kontynuujemy do czasu, aż smak przypadnie nam do gustu. Podajemy na ciepło z kromką chleba. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smakowite zupy. Sprawdźcie koniecznie znakomity patent na pełen smaku krem z pora z nutą cytryny. Być może tez spodoba wam się nietuzinkowy przysmak z czerwonej kapusty.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Lewandowska pokazała przepis na zupę z dyni. Dodaje do niej coś wyjątkowego
Jakie jest najlepsze mięso na kotlety mielone? Wybór Gessler jest strzałem w 10
Puszyste maślankowe racuchy. Już nigdy nie zrobisz ich inaczej