Nie ma lepszego przepisu na cukinię. Wystarczy ją zetrzeć i dodać kilka składników
Cukinia jest smaczny warzywem o delikatnym orzechowym smaku. Pasuje do zapiekanek, sałatek oraz na grilla. Jednak my polecamy przepis na obiad z cukinii. Czegoś tak pysznego jeszcze nie jadłeś. To proste i pożywne danie smakuje nie tylko dorosłym, ale przepadają za nim też dzieci.
Cukinia- smaczna i pełna witamin
Cukinia od lat gości na polskich stołach. To delikatne warzywo o zielonej skórce ma wiele kulinarnych zastosowań. Można z niej przygotować smaczne przetwory, dodać do zapiekanek, makaronów i sałatek. Cukinia smakuje też dobrze z grilla.
Jednak warto zwrócić uwagę na wartości odżywcze tego lubianego warzywa. Cukinia pełna jest witaminy C, A oraz witamin z grupy B. Zawiera też cynk, fosfor, żelazo, potas i sód. Warto jeść cukinię i próbować nowych dań z tym warzywem. Polecamy najlepszy przepis na cukinię. Jest bardzo prosty i smaczny. Spróbuj koniecznie klopsików z cukinii.
Kotlety schabowe wychodzą twarde? Musiałaś zapomnieć o najważniejszej zasadzie, jest kluczowaJak przygotować klopsiki z cukinii?
Składniki:
- 2 cukinie
- sól
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- szczypiorek
- 2 jajka
- czosnek
- 3 łyżki kaszy manny
- sól pieprz
- ¼ szklanki majonezu
- ¼ szklanki jogurtu greckiego
- czosnek
- ogórek
- koperek
Z cukinii obcinamy końcówki, obieramy ją i wydrążamy środek. Resztę cukinii ścieramy na tarce, solimy i odstawiamy na 10 minut. Marchewkę obieramy, ścieramy, tak samo robimy z ziemniakami. Ziemniaki odsączamy z soku i przekładamy do miski. Odciskamy też cukinię, dodajemy ją do ziemniaków.
Do miski z warzywami dokładamy też marchewkę, kroimy szczypiorek i dodajemy go do miski. Wrzucamy jajka, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do reszty składników. Wszystko dokładnie mieszamy, solimy i odstawiamy na 15 minut.
Klopsiki z cukinii- podawaj z sosem
Przygotowujemy sos do klopsików- do miski dodajemy majonez, jogurt grecki, czosnek, ścieramy ogórek i koperek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Robimy klopsiki z cukinii, nadmiar soku z warzyw odciskamy. Rozgrzewamy oliwę na patelni i wkładamy klopsiki.
Smażymy je 3-4 minuty na każdej ze stron, powinny uzyskać złoty kolor Po usmażeniu klopsiki podajemy z sosem. Można serwować je z ziemniakami, ryżem, czy pieczywem. Klopsiki są chrupiące, smaczne i pożywne. Będą smakować całej rodzinie. Pisaliśmy o cukinii w zalewie musztardowej. Podawaliśmy też przepis na kotlety z cukinii.
Źródło: YouTube/@frischerezepte