Smakosze.pl Przepisy Nietypowe naleśniki Anny Lewandowskiej - główny składnik zadziwia
canva/PeteerS; Piotr Molecki/East News,

Nietypowe naleśniki Anny Lewandowskiej - główny składnik zadziwia

6 listopada 2021

Anna Lewandowska słynie ze zdrowego stylu życia. Przepisy, które proponuje, zazwyczaj są smaczne, lecz często zawierają nietypowe składniki. Nie inaczej jest i tym razem. Do przyrządzenia naleśników celebrytka proponuje wykorzystać mąkę z kasztanów jadalnych. Przekonuje, że warto po nią częściej sięgać.

Próbowaliście kiedyś kasztanów jadalnych? Jeżeli nie — przepis Anny Lewandowskiej może was zainteresować. Składnik ten podobno jest pyszny, ale nie należy do tanich. Za kilogram mąki kasztanowej , którą wykorzystamy w tym przepisie, zapłacimy około 45 złotych.

Zawiera ona jednak wiele cennego białka i według celebrytki znakomicie pasuje do kakao. Może więc warto skusić się na małe opakowanie tego produktu i przyrządzić sobie wyjątkową słodką ucztę? Zdradzamy przepis na ten rarytas.

Przepis na pyszne naleśniki mąki kasztanowej Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 120 g mąki kasztanowej

  • jaja

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 200 ml mleka kokosowego

  • 1 łyżka kakao

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Mąkę, jaja kakao i proszek do pieczenia mieszamy z mlekiem kokosowym. Dokładnie je łączymy, aż powstanie jednolita masa. Jeśli wyjdzie zbyt gęsta, dodajemy jeszcze trochę mleka lub odrobinę letniej wody.

Na patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzewany niewielką ilość oleju. Wylewamy porcję ciasta i smażymy ją na rumiano z obu stron. Powtarzamy, aż do wyczerpania się masy.

Gotowe naleśniki podajemy z domową konfiturą lub serkiem i świeżymi owocami. Polecamy nasz przepis na wyjątkowe powidła śliwkowe , które sprawdzą się tu doskonale. Wypróbujcie też tę recepturę na dżem brzoskwiniowy .

Naleśniki z mąki kasztanowej
Naleśniki z mąki kasztanowej z dodatkiem kakao są fenomenalne

Źródło zdjęcia: canva/Daniele Orsi

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hpba

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy